Премиерът Близнашки изнася слово за откриването

Днес тържествено откриват новата академична година в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

На церемонията ректорът проф. Иван Илчев също така представя деканите на факултетите на Софийския университет. Студентите първокурсници, лауреати от национални и международни олимпиади, ще получат от него студентските си книжки. Премиерът Георги Близнашки, който по принцип преподава в Алма Матер, ще произнесе слово за откриването на учебната година.

По-късно през деня ще бъде открита и изцяло реконструираната 243-та аудитория. Залата, с която Факултетът по класически и нови филологии развива електронното обучение, е оборудвана с видеоконферентна и мултимедийна система, видеокамери и компютри. Съвременното оборудване позволява дистанционно обучение, записи на лекции и видеоконферентни връзки с български и чужди университети.

Виж още: 261 незаети места в СУ след четвърто класиране

В Биологическия факултет на Софийския университет ще бъде открита паметна плоча на основоположника на зоологията в България професор Степан Юринич.

По-късно днес служебното правителство ще обсъди стратегия за развитие на висшето образование до 2020 година в съответствие с нуждите на пазара на труда.