Убеден съм, че преди е имало политически натиск върху ДКЕВР, заяви служебният министър на енергетиката Васил Щонов в сутрешния блок на Би Ти Ви

Дефицитите са били ясни и миналата година и въпреки това се взима решение за задържане на цената на тока. 900 милиона лева е дефицитът за следващите 12 месеца, пише Novini.bg. 

Ние сме едно експертно правителство и работим с факти, които са проверяеми, каза Щонов. Времето в което са заложените изкуствените въображаеми приходи в системата на енергетиката е било взето при предишното правителство и предишната ДКЕВР. Това е едно безхаберие и нежелание да се справят с истинските проблеми, коментира Щонов. 

През последните 10 години е имало едно натрупване на проблеми. Те се дължат главно на недобро управление, уточни Щонов. Аз предприемам действия, за да ги прекратя тези злоупотреби . Тежестта няма да бъде поета само от гражданите, заяви министърът. 

Виж още: Светла Тодорова: Токът може да поскъпне с 50%

Режим на тока може да стане само, ако не продължат инвестициите в електропреносната мрежа, коментира още той.

Очакваме днешното решение на ДКЕВР, заяви Щонов. Той не изрази мнение дали е имало обаждане вчера в ДКЕВР, за да не се вземе решение за цената тока. 

Очаква се ДКЕВРда реши окончателно с колко да поскъпне токът от днес, информира БНР.

По предварителни разчети повишението ще е средно с 9,79%. За абонатите на ЧЕЗ то ще е 9,9%, за "Енерго Про" 9,6 %, а за клиентите на EVN – 9,5 на сто.

От енергодружествата предупредиха, че новите фактури ще съдържат две стойности – по стари и нови цени, и предложиха на абонатите самоотчет на електромерите.