Това обаче се отнася само за пребиваване до шест месеца с цел туризъм, бизнес или гостуване - но не и ако искате да учите или работите там

Необходимостта от визи за българите, които планират пребиваване в Канада до шест месеца с цел туризъм, бизнес или гостуване, отпада в 16 ч. българско време.

Пътуващите със самолет обаче трябва да получат предварително одобрение чрез Електронната система за издаване на предварително разрешение за пътуване до Канада (eTA). Разрешението е валидно за 5-годишен срок, уточняват от МВнР.

Виж още: Канада на 150 години - любопитни факти за юбилея

Онези, които вече имат издадена валидна виза за Канада, могат да продължат да пътуват с нея, без да е необходимо да кандидатстват за одобрение (eTA). Ако вече имате издадено такова разрешение, може да продължите да пътувате, докато срокът му изтече, а ако влизате в Канада през сухопътните или морските граници на страната, не се нуждаете от предварително одобрение през eTА.

Продължителността на разрешения престой при пътуване без виза може да бъде до шест месеца и се определя от канадските гранични власти при влизане в страната. Молба за еTA българските граждани могат да подават само на официалната електронна страница на правителството на Канада - Canada.ca/eTA. Процесът се осъществява изцяло онлайн и отнема само няколко минути.

За подаването на искане за предварително одобрение са необходими валиден паспорт, кредитна или дебитна карта, с която се заплаща такса в размер 7 канадски долара (CAD) и валиден имейл адрес.

В повечето случаи заявките се одобряват в кратък срок. Процесът на обработване на молбата може да отнеме до няколко дни, ако се изисква предоставяне на доказателствени документи.

Виж още: Държавата дава над 1 млн. лв. за българчетата в САЩ и Канада

В интервю пред БНТ външният министър Екатерина Захариева уточни, че безвизовото пътуване не предоставя възможност за работа на територията на Канада, но облекчава сънародниците ни, които планират кратки бизнес пътувания, пътувания с цел туризъм, посещения при близки и роднини.

"Знаете от колко години продължават дипломатическите контакти по този въпрос. Радвам се, че по време на кабинета "Борисов 2", с дълги преговори и настояване от българска страна, успяхме да постигнем това", допълни Захариева.

Новите правила не засягат и онези, които желаят да учат в Канада. Българите, които искат да работят легално там, могат да получат подробна информация за необходимите документи на адрес: http://www.canadainternational.gc.ca/romania-roumanie/visas/work_temp_travailler.aspx?lang=eng

Виж още: Най-привлекателните за работа страни в света

Разрешения за работа се издават от Министерството на гражданството и имиграцията на Канада, като за целта се кандидатства в изнесения визов център на Канада в София или онлайн. На незаконно работещите се налага глоба, а при повторно нарушение те се депортират от страната, напомнят още от българското Външно министерство.

Още през 2014 г. посланикът на ЕС в Канада Мари-Ан Конинкс изрази увереност, че въпросът със задължителните визи за румънски и български граждани скоро ще бъде решен.

Време е Канада да отмени тази разпоредба, иначе Румъния и България могат да блокират ратифицирането на споразумението за свободна търговия между Канада и ЕС, предупреди тя пред канадския в. "Прес".

Виж още: ЕК: СЕТА няма да наводни европейския пазар с ГМО

Правителството на Канада възнамерява да премахне визите за всички европейски страни, обяви тогава в писмо до Брюксел говорителят на канадското министерство на гражданството и имиграцията Реми Ларивиер. 

Той поясни, че преди Отава да отмени визовия режим, ще разгледа социално-икономическия профил на България и Румъния, както и въпросите с имиграцията, националната сигурност и правата на човека.

Виж още: Президентът сезира Конституционния съд за СЕТА