Есента е сезон на наситенозелено, тъмножълто и яркооранжево, а тези цветове означават богати на витамини плодове и зеленчуци. Колкото по-колоритни са храните, които консумираме, толкова по-добре за нашето здраве

Есента е времето за прибиране на реколтата, но и периодът, когато събираме енергия за студените месеци, когато активността ни е по-ниска и приемът на свежи плодове и зеленчуци е много по-малък, а поради климатичните влияния ставаме по-уязвими към болести и други неразположения на тялото.

Виж още: Как да подсилим имунитета си през есента

Ето няколко от най-вкусните и здравословни сезонни плодове и зеленчуци, които може да направите редовна част от менюто си, за да извличате хранителните им ползи през есенните месеци:

- Тиква

Богата на бета-каротин, витамин С и А, фолиева киселина, тиквата е основен антиоксидант. Консумацията й може да намали риска от развитие на рак и представлява защита срещу сърдечносъдови заболявания.

Виж още: Пет лесни рецепти с тиква

Дори тиквените семки имат висока хранителна стойност и са полезни за организма заради цинка и омега-3 мастните киселини. Тиквата е подходяща за основните ястия (супи, салати, яхнии), като гарнитура или десерт. 

- Ябълки

Ябълките съдържат флавоноиди, едни от най-мощните антиоксиданти. Няколко проучвания са показали, че при хората, които консумират храна, богата на флавоноиди, е налице по-нисък риск от сърдечни заболявания и инфаркти.

Виж още: Всичко за ябълките в Kulinaria.bg - факти и рецепти

Включвайте ги често в менюто си - изпечени или сурови, ябълките са пълни с диетични фибри и са подходящи като закуска или добавка в основни ястия, салати и десерти.

- Круши

Крушите са богати на фибри. Със консумацията на една круша получавате 4 г фибри, което е еквивалентно на чаша и половина кафяв ориз. Помагат за поддържане по-ниски нива на холестерола в кръвта и подобряване контрола на кръвната захар.

- Боровинки

Това е много вкусен и нискокалоричен плод, който играе важна роля за предотвратяване инфекции на пикочните пътища и намаляване риска от заболяване на венците, язви, сърдечносъдови проблеми и рак. Може да ги консумирате сушени или направени на сок.

- Сладки картофи

Познати още като патати, те са много полезни поради високото си съдържание на бета-каротин и фибри. Противно на името им, сладките картофи са идеален избор за хора с диабет, тъй като се смятат за храна с нисък гликемичен индекс. Това означава, че въглехидратите в сладките картофи се освобождават бавно, което спомага за поддържането на стабилни нива на кръвната захар.

Белите картофи, за разлика от тях, водят до колебания в нивата на кръвната захар, затова е препоръчително да ги замествате с друг вид.

Сладките картофи съдържат и голямо количество желязо. Консумирайте ги на пюре или печени на скара, като гарнитура към месо.

- Ряпа

Всички кореноплодни зеленчуци са добре дошли на трапезата, особено през студените месеци. Те имат добър кулинарен потенциал и може да ги приготвяте по различни начини. Ряпата съдържа много витамини А и К, както и фолиева киселина. 

Виж още: Пъстра салата от ряпа и цвекло от Kulinaria.bg

- Нар

Винаги е добре на масата да присъства нещо сочно и червено - а какво по-добро от плод, препълнен с антиоксиданти? Подходящ е както като десерт, така и като добавка към салата.

Виж още: Рецепти и любопитни факти за нара от Kulinaria.bg

- Карфиол

Карфиолът, наричан още карнабит, е пълен с витамин С. Освен консервиран в туршии, чудесно се комбинира в супи, гювечи, яхнии и салати. Като добавка в друго ястие придава сладък, леко орехов аромат и вкус.

Виж още: Рецепти с карфиол от Kulinaria.bg

И не забравяйте:

- През този сезон е препоръчително да наблегнете на супите и готвенето на пара.

- Приемайте ядки, но не повече от 100 г на ден поради високата им калоричност.

- Балансираното хранене и практикуването на различни видове спорт осигурява добро настроение, здраве и превенция срещу болестите през студените месеци.

Източник: foodpanda