Няма нищо по-лесно от приготвянето на печена тиква с мед, канела и смлени орехи. По случай наближаващия Хелоуин открихме в Kulinaria.bg още няколко, по-нестандартни идеи за тиквата в есенното ни меню

Печена тиква може да си вземете и готова, например от фурната на "Графа", при това без да се притеснявате като Душко Добродушков в разказа от Елин Пелин "Печената тиква". Тя може да се използва и за приготвянето на пай с тиква - друг популярен десерт в дните около Хелоуин и дълбаенето на тиквени фенери.

Трябва ви маслено тесто по рецепта от Kulinaria.bg, а за плънката: 600 г печена тиква, 100 г захар, 4 яйца, по 100 мл сладкарска сметана и прясно мляко, 0,5 ч.л. канела, 1 ванилия, 1 г джинджифил.

Начин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта. Пасираме тиквата и я я добавяме към яйцата и захарта.След това добавяме прясното мляко, сметаната и подправките. Плънката изсипваме върху масленото тесто и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, за около 45 минути.

Печенето е на принципа на чийзкейка - в краищата трябва да е добре изпечено, докато в средата трябва да леко кремообразно. След като  паят е готов, го изваждаме от фурната и го оставяме да се охлади напълноу преди да го сервираме.

Виж още: Друга рецепта за тиквен пай в Kulinaria.bg

Хрумвало ли ви е обаче да си сготвите някой по-нестандартен специалитет? Например:

Спагети с тиква и риба тон

Начин на приготвяне: Сваряваме 200 г спагети според указанията на пакета и ги отцеждаме добре. 300 г тиква, обелена и нарязана на дребни кубчета, слагаме във вода, колкото да я покрие, и я варим до омекване. Отцеждаме я добре.

Виж още: Легенда за тиквата на Хелоуин

Разбъркваме добре тиквата, нарязана на малки парченца, 140 г риба тон в собствен сос от консерва, спагетите и 20 г разтопено масло. Сервираме веднага.

Пица с тиква

Начин на приготвяне: Нарязваме 1,5 кг тиква на малки парченца, които поставяме в малко количество кипяща вода за около три минути. Изваждаме ги и ги оставяме да се отцедят върху тензух или домакинска кърпа. Нарязваме глава лук на колелца и го задушаваме до светложълто. Посоляваме 150 г доматен сос и добавяме към него 5 г настъргано индийско орехче.

Виж още: Рецептите за пици в Kulinaria.bg

Разточваме готово тесто за пица върху намаслена тава и го намазваме с доматения сос. Отгоре поставяме тиквата, лука, една чушка и 225 г настърган кашкавал. Печем пицата в предварително загрята фурна около 35 минути, до златисто. 

Крем супа от тиква

Начин на приготвяне: Сваряваме в 400 мл вода до омекване 1 кг тиква - обелена, изчистена и нарязана на парчета. В тиган загряваме 2 с.л. зехтин и в него задушаваме до омекване ситно нарязана глава лук. Малко преди да свалим от котлона, добавяме две смачкани скилидки чесън и задушаваме още минута-две, докато се усети ароматът.

Виж още: Рецептите за супи в Kulinaria.bg

Пасираме лука, чесъна, тиквата, половин чаена лъжичка настърган пресен джинджифил и 3 листенца салвия. Връщаме сместа на котлона, като добавяме 200 мл прясно мляко, 50 мл сметана, по една ч.л. сол и чер пипер. Сваляме от котлона, след като заври. Сервираме топла, но не гореща, с малко крутони или сухарчета, а по желание - и с малко течна готварска сметана.

Печена тиква с мляко

Начин на приготвяне: Почистваме около 1 кг тиква от семенната част, обелваме я и я нарязваме на парчета с големина по избор. Запичаме ги за 20 минути в умерена фурна (160-180 градуса) в подходяща тава, поръсени с 4 с.л. захар и покрити с лист алуминиево фолио.

Виж още: Рецептите за десерти в Kulinaria.bg

През това време разбиваме 5 яйца с 200 г захар, добавяме 1 л прясно мляко и една ванилия. Щом извадим тавата, заливаме тиквата с млечната смес и я връщаме във фурната за още около 45-50 минути - или докато млечният крем стегне. Преди сервиране я охлаждаме.