Заради устойчивостта на гонореята към антибиотиците Световната здравна организация (СЗО) се стреми към разработването на ваксина против болестта, предавана по полов път - и на хоризонта вече има надежда

Оралният секс води до опасната гонорея, чието разпространение се улеснява от намалялата употреба на презервативи, оповести Световната здравна организация (СЗО). Оттам предупреждават, че понастоящем лечението на болестта е далеч по-трудно, а в някои случаи дори невъзможно.

Инфекцията, която се предава по полов път и може да причини безплодие, бързо развива резистентност към антибиотиците - а същевременно от нея се разболяват около 78 млн. души годишно.

Виж още: Защо ни трябва световна революция в антибиотиците

Експерти, цитирани от Би Би Си, коментират, че ситуацията е "доста песимистична", а новите лекарства в разработка са твърде малко.

Ваксината обаче би могла да се окаже решение - в Нова Зеландия например са получени задоволителни резултати от прилагането на ваксина против менингит, който се причинява от сродна бактерия. С нея са ваксинирани 1 млн. подрастващи през 2004-2006 г.

Проучване сред 15 хил. младежи, публикувано в научното сп. "Лансет", е показало спад в случаите на гонорея с 31%. Защитният ефект е продължил около две години.

От СЗО са анализирали данни от 77 държави, които сочат, че устойчивостта на гонореята към евтини антибиотици, познати отдавна на фармацевтичния пазар, става все по-широко разпространена. Д-р Теодора Уи от СЗО разкрива, че дори са налице трима пациенти - в Япония, Франция и Испания, - при които

инфекцията е напълно нелечима

Те обаче може да са само върхът на айсберга, тъй като в по-бедните страни диагностицирането и проследяването на такива случаи, добавя тя и пояснява: "Гонореята е особено интелигентена бактерия - всеки път, когато вкарвате в употреба нов клас антибиотици за лечението й, тя развива резистентност."

Тревожно в случая е, че по-голямата част от случаите на гонорея са в държави с ниски доходи на населението, където резистентността се установява трудно.

Виж още: Иде ли краят на антибиотиците?

Гонореята може да засегне гениталиите, ректума, гърлото - и именно то предизвиква най-голяма загриженост у здравните власти. Болестта се причинява от бактерията Neisseria gonorrhea.

Д-р Уи допълва, че антибиотиците могат да доведат до резистентност и при сродните на гонореята бактерии, населяващи задната част на устната кухина. Когато използвате антибиотици за лечение на инфекции като обикновеното възпалено гърло, в комбинация с Neisseria, който вече обитава гърлото ви, се развива резистентност, обяснява тя.

А щом бактериите на гонореята навлязат в тази среда чрез орален секс, това може да доведе до супергонорея. В САЩ резистентността към антибиотиците тръгна от хомосексуални мъже с инфекция на фаринкса, добавя д-р Уи. Смята се, че за разпространението на инфекцията е допринесъл

спадът в употребата на презервативи,

която беше нараснала поради страха от ХИВ / СПИН. Повишената урбанизация, пътуванията, ниската степен на диагностициране и неадекватното лечение също са сред факторите.

Виж още: Простатитът - едно заболяване, което не бива да пренебрегваме

Данни за периода от 2009 до 2014 г., установяват, че в почти всички държави, участвали в изследването, се отчита резистентност към ципрофлоксацин, нарастваща устойчивост към азитромиицин и щам, който не си отива дори при лечение с разширени широокспектърни цефалоспорини.

В повечето държави понастоящем те са единственият антибиотик, който има ефект при лечението на гонорея. Повече от 50 страни обаче са докладвали устойчивост на цефиксима, по-рядко към цефтриаксона. Като резултат СЗО препоръча миналата година

да се предписват два антибиотика: цефтриаксон и азитромицин

Инфекцията се разпространява чрез секс без предпазни средства - вагинален, орален и анален. Симптомите могат да включват гъст зелен или жълт секрет от половите органи, болка при уриниране и кървене извън месечния цикъл.

Въпреки това един на всеки 10 хетеросексуални мъже и повече от 3/4 от жените и хомосексуалните мъже нямат лесно разпознаваеми симптоми.

Нелекуваната инфекция води до усложнения главно при жените и може да доведе до безплодие, тазова възпалителна болест и ектопична (извънматочна) бременност, както да се предаде на плода.

СЗО призовава държавите по света да инвестират в нови лекарства

и да осъществяват мониторинг върху разпространението на резистентната гонорея. Д-р Маника Баласегарам от Глобалното партньорство за изследване и развитие в областта на антибиотиците също коментира: "Ситуацията е доста песимистична. Има само три медикамента в разработка, без гаранции, че някой от тях ще бъде успешен."

В различна фаза на клинични изпитвания са солитромицин, золифлодацин и гепотидацин. Фармацевтичните компании обаче нямат търговски интерес от разработването на нови антибиотици, тъй като периодът на лечението е кратък (за разлика от хроничните заболявания).

Професор Ричард Стаблър от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина е категоричен: "Откакто съществува пеницилинът, приветстван като надеждно и бързо лекарство, гонореята е развила резистентност към всички терапевтични антибиотици... През последните 15 години терапията трябваше да се промени три пъти след нарастващите нива на резистентност в световен мащаб. Сега сме на етап да използваме лекарства, които са последната ни надежда, но са налице тревожни признаци, тъй като вече е документиран неуспех на лечението поради резистентни щамове."

По-разпространен ли е днес оралният секс,

пита се Би Би Си, но не дава категоричен отговор поради липса на надеждни данни в световен мащаб.

Първото национално проучване за сексуалните нагласи и практики във Великобритания, проведено през периода 1990-91 г., показва, че 69,7% от мъжете и 65,6% от жените са практикували орален секс с партньор от противоположния пол през предходната година.

Виж още: 99% от жените не знаят как се прави орален секс

По времето на второто проучване през 1999-2001 г. техният дял е нараснал до 77,9% за мъжете и 76,8% за жените, но оттогава не се е променило много.

Национално проучване в САЩ междувременно установява, че около 2/3 от младите хора на възраст 15-24 години са практикували орален секс.

Д-р Марк Лоутън от Британската асоциация за сексуално здраве и ХИВ предупреждава, че хората с гонорея в гърлото едва ли биха могли да осъзнаят заболяването си и затова

е по-вероятно да го предадат чрез орален секс

Той признава, че презервативите могат намалят риска от заразяване, но мнозина нямат желание да ги използват. Моето послание е да се изследвате, за да сте поне наясно, ако сте вирусоносител, съветва д-р Лоутън.

Източник: Би Би Си