"Хлапето" на Чарли Чаплин открива есенната програма на "София филм фест за учащи" с образци на американското нямо кино и гангстерски филми от 30-те

Програмата "София филм фест за учащи", насочена към младите хора, ще запознава аудиторията и с класически образци на седмото изкуство в духа на някогашните кинолектории, анонсираха от Дома на киното.

Пилотното издание на проекта "Светът на киното" кани ученици, студенти и млади хора (но не само!) да подобрят своята информираност, култура и исторически знания, като възпитат у себе си вкус към стойностното кино.

Акцентът в началото са американските неми филми, които са в основата на възникването на киното като изкуство. В края на сезона ще бъдат показани и няколко класически гангстерски филма от 30-те години.

Сред подбраните заглавия са основни филми на Чарли Чаплин и Бъстър Кийтън, късометражки с Лоръл и Харди, велики драми на Д.У.Грифит, Ерих фон Щрохайм, Уилям Уелмън, Виктор Шьостром, приключенското кино на Дъглас Феърбанкс, хоръри на класика в жанра Тод Браунинг.

Първото заглавие (8 октомври, вторник, 18,30 ч.) е "Хлапето" / The Kid с малкия Джеки Куган и Чарли Чаплин, който е сценарист, режисьор, продуцент, изпълнител на главната роля и автор на музиката. Годината е 1921-ва

Първият сезон на "Светът на киното" е подкрепен от програма "Култура" на Столичната община и Посолството на САЩ у нас. Прожекциите се предшестват от близо половинчасова лекция от професионалисти - утвърдени историци на киното, критици, преподаватели в НАТФИЗ и НБУ. 

Ето и останалите дати и заглавия в Дома на киното (DomNaKinoto.com), с начален час 18,30:

14 октомври, понеделник - "Треска за злато" / The Gold Rush

21 октомври, понеделник - "Нетърпимост" / Intolerance: Love's Struggle Throughout the Ages, част 1

22 октомври, вторник - "Нетърпимост" / Intolerance: Love's Struggle Throughout the Ages - част 2

28 октомври, понеделник - "Генералът" / The General

30 октомври, сряда - "Лоръл и Харди" / Laurel and Hardy: Silent Shorts

4 ноември, понеделник - Steamboat Bill, Jr.

11 ноември, понеделник - "Знакът на Зоро" / The Mark of Zoro

18 ноември, понеделник - "Алчност" / Greed

25 ноември, понеделник - "Вятърът" / The Wind

2 декември, понеделник - "Криле" / Wings

Първият филм с "Оскар" датира от 1927 г. и е единственият ням, печелил наградата за филм на годината. Получава и приза за специални ефекти заради заснетите бойни сцени във въздуха.

С този ранен представител на екшъните в киното изгрява звездата на Гари Купър. Дълго време смятан за изгубен, филмът е реставриран, след като негово копие е открито в Париж. Издаден е на DVD по случай 100-годишнината на студията "Парамаунт" през 2012-а.

9 декември, понеделник - "Непознатият" / Thе Unknown

11 декември, понеделник - "Враг номер 1" / The Public Enemy

16 декември, понеделник - "Малкият Цезар" / Little Caesar

23 декември,  понеделник - "Лице с белег" / Scarface

Догодина СФФУ ще възвърне познатия формат - съвременни филми, представени и дискутирани с експерти. Зрителите, които посещават Дома на киното, могат да очаква още една програма до края на годината, адресирана към любителите на документалното кино.