Безопасни ли са дезодорантите? А какво да кажем за антиперспирантите - не е ли неестествено да спреш да се потиш? Не остават ли токсините по този начин вътре в тялото?

Във времето на мигновено разпространение на информация живеем с какви ли не страхове и опасения. Толкова много от продуктите, които използваме редовно във всекидневието си, се оказаха бомби със закъснител, криещи рискове за здравето, че вече не знаем на какво да вярваме. Попитайте някой привърженик на природосъобразния живот (даже не е нужно да е краен привърженик) има ли риск от употребата на дезодоранти - и той ще ви каже, че те предизвикват рак на гърдата.

Вярно ли е това?

Съществува подозрение, че алуминият, който се използва в антиперспиранти, може да навлезе в кожата и да предизвика промени в естрогенните рецептори в гръдните клетки.

Нито едно изследване до момента обаче не потвърждава, че алуминият е в пряка връзка с рака на гърдата.

Виж още: Какви болести причиняват дезодорантите против изпотяване?

Безопасността на дезодорантите също се подлага на съмнение. Те не блокират потта, но я неутрализират с помощта на парабени, които също се свързват с опасността от рак заради съдържанието на естрогени.

Съществува теория, че увеличаваме риска от рак на гърдата, когато се бръснем под мишниците и после използваме дезодорант, като по този начин способстваме вредните вещества да навлязат в кръвта. Според същата теория мъжете много по-рядко боледуват от рак на гърдата, понеже не се бръснат под мишниците.

Трябва ли да се откажем от достиженията на фармацията и да потърсим някакви натурални заместители на дезодорантите?

При жените във Великобритания, където са правени изследвания, шансът за развиване на рак на гърдата е 1:8 (като изключим персоналните рискове). Същевременно почти всяка жена епилира подмишниците си и използва дезодоранти. Това не означава, че двете неща са свъзрани.

Организациите, изследващи рака, не виждат доказателства, че използването на дезодоранти или на антиперспиранти увеличава риска от раково заболяване.

Ракът се развива в горната външна част на гърдите не защото тя е най-билзо до мишниците, а заради лимфатичния дренаж на гърдите, обусловен от анатомията.

Възможно е, ако ви предстои мамография, да бъдете посъветвани да не използвате този ден антиперспиранти, защото при рентгеновата снимка те могат да изглеждат като наслоявания на калций, което пък е възможен симптом на рак.

Не съществуват и доказателства, че антиперспирантите спират токсините да излязат от тялото. Ние не изпотяваме токсини, само вода и сол. Работата по елиминирането на токсините се извършва от черния дроб и бъбреците.

Мъжете страдат значително по-малко от рак на гърдата не защото използват по-малко дезодорант, а защото имат много по-малко естроген в тялото си.

Сред рисковите фактори за рак на гърдата са наследствеността, количеството алкохол, което консумирате, колко мазнини натрупвате, дали имате хормонозаместителна терапия. Какво слагате под мишниците си не е сред тези фактори.

Източник: Woman's Health