СГС нареди дейността на клуба да бъде незабавно прекратена, а правомощията на органите му да бъдат прекратени

Софийски градски съд (СГС) очаквано обяви ПФК ЦСКА АД в несъстоятелност, съобщава "Спортал". Решението е взето на 9 септември и подлежи на незабавно изпълнение.

СГС нареди дейността на клуба да бъде незабавно прекратена, а правомощията на органите му да бъдат прекратени. Това означава, че ЦСКА трябва да прекрати и членството си в БФС. Върху имуществото на клуба е обявена възбрана и запор, като включените в масата на несъстоятелността активи трябва да бъдат осребрени и разпределени между кредиторите на клуба.

Решението на СГС подлежи на незабавно изпълнение, но може да бъде обжалвано пред Софийски апелативен съд (САС) в 7-дневен срок от вписването му в търговския регистър.

ПФК ЦСКА АД реално съществува на книга, след като отборът, който участва през миналия сезон в Югозападна В група и спечели право да играе в Б група, а също така извоюва Купата на България, беше разпуснат през лятото. Част от футболистите и треньорът Христо Янев се преместиха в клуба "ЦСКА-София", който до лятото се казваше "Литекс", преди да бъде преименуван и преместен в София. 

От тези играчи обаче останаха само трима - капитанът Борис Галчев, защитникът Божидар Чорбаджийски и контузеният нападател Преслав Йорданов. 

Няколко от останалите млади момчета бяха пратени в дублиращия отбор, а останалите бяха освободени. Янев пък подаде оставка.

Преди началото на сезона синдикът на ПФК ЦСКА АД Дора Милева се опита да спаси отбора и участието му в Б група, като събра юноши на клуба под ръководството на Адалберт Зафиров, които започнаха подготовка. 

Тренировките обаче бяха прекратени, след като спортното министерство отне правото на ЦСКА да ползва стадион "Българска армия" и базата в Панчарево, и ги прехвърли на "ЦСКА-София" до провеждането на търг за дългосрочна концесия.

Източник: Sportal.bg