Мъжът знае какво иска, а жената знае как да го постигне, каза английският поет и писател Оливър Холмс

Лидери, визионери, символи - това, а и много повече са 10-те силни жени, които Bulevard.bg смята, че са най-влиятелните жени в историята на човечеството.

Неравенството между половете в миналото, прави ролята на жените не толкова значима за световната история като цяло, но следващите представителки на "слабия пол" ще ви убедят, че винаги е имало жени, които не само опровергават тази банална и невярна констатация, но доказват на всички, че полът няма значение, когато имаш необходимите качества, знаеш какво искаш и как да го постигнеш.

1. Хубавата Елена (около 1183 пр.н.е.)

Без значение дали Елена - дъщерята на Зевс и Леда, е съществувала наистина, влиянието й върху слабия пол е огромно. Тя помага на жените да осъзнаят, че красотата е най-мощното им оръжие, което може да предизвика дори и война. 

2. Жана д'Арк (6 януари 1412 - 30 май 1431)

Орлеанската дева успява да обедини народа и да извоюва важни победи за френската армия по време на Стогодишната война, която проправя пътя на Шарл VII към короната, което я превръща в най-голямата национална героиня на Франция и светица на римокатолическата църква. 

3. Исабел Kастилска (11 декември 1474 - 26 ноември 1504)

Заслугите на създателката на Светата инквизиция са свързани не само с политическото обединение на Испания - завършило при внука й Карл V, но и със финансирането на експедицията на Христофор Колумб, довела до откриването на Америка. 

4. Катерина Медичи (13 април 1519 - 5 януари 1589)

Майка на трима крале, самата тя кралица на Франция от 1547 до 1559 г., изкусна отровителка, виновница за Вартоломеевата нощ, в която са заклани над 3000 хугеноти. Катерина Медичи е най-силната жена във Франция, Италия и Ватикана през XVI век, но и един от най-големите меценати от епохата на Ренесанса. 

Виж още: С какво се занимават 25-те най-могъщи жени в света

5. Елизабет I (17 ноември 1558 - 24 март 1603)

Управлението на Девствената кралица, останало в историята като Златния век, продължава 44 години и е съпроводено с нарастващо политическо влияние на Англия по целия свят и с разцвет на културата, на която най-виден представител е самият Уилям Шекспир.

6. Екатерина Велика (28 юни 1762 - 6 ноември 1796)

След като сваля лудия си съпруг от престола, управлява самостоятелно цели 34 години. По време на царуването си Екатерина увеличава територията на Русия с над 500 000 кв. м, развива мащабна строителна дейност, която надминава постиженията на самия Петър Велики, което й спечелва любовта на народа. 

7. Мария Кюри (7 ноември 1867 - 4 юли 1934)

Носителката на две Нобелови награди, единствената жена имаща Нобелова награда в две различни науки - физика и химия, първата жена преподавател в Сорбоната. Създава теорията за радиоактивността, открива нови техники при изолирането на радиоизотопите и два нови елемента - полоний и радий. 

8. Майка Тереза (26 август 1910 - 5 септември 1997)

Агнес Гонджа Бояджиу, по-известна с монашеското си име Майка Тереза и обявена за блажена от папа Йоан Павел II, е основателка на ордена Мисионери на милосърдието, известен със своята мисионерска и благотворителна дейност сред бедните по света. 

9. Индира Ганди (19 ноември 1917 - 31 октомври 1984 )

Първата жена министър-председател на Индия развива бурно промишлеността, пуска в експлоатация първата АЕЦ, прави страната си независима от външните доставки на хранителни продукти и селскостопанска продукция.

10. Мерилин Монро (1 юни 1926 - 5 август 1962)

Най-тиражираният женски образ в човешката цивилизация, най-известният секссимвол на всички времена, най-копираният имидж в световната поп култура. Платиненорусите коси, ярко червеното червило, очната линия и до днес остават класика, наложена от Норма-Джийн Бейкър.

Виж още: Първият компютърен програмист в света е жена

Сигурни сме, че има още много невероятни жени, които заслужават да попадна в тази класация. Ако сме пропуснали вашата кандидатура за този топ 10, добавете я в коментарите по-долу.

Източник: Bulevard.bg