В снимки: Топ 15 за годината според зрителския рейтинг във възрастовата група 18-49

С рейтинг 7,8 футболният мач в неделя е най-гледаното предаване по четирите големи телевизии в САЩ, но десетина сериала са успявали да му съперничат за вниманието на зрителите през годината. Ето кои са те според данните на "Нилсен" в най-ухажваната от рекламодателите възрастова група - 18-49:

1. "Империя" - рейтинг 6,6

Драмата за музикалния магнат Лушъс Лайън (Терънс Хауърд), тримата му синове и майка им Куки (Таражи П. Хенсън) се продуцира от кинорежисьора Лий Даниелс, а за песните отговаря рапърът и продуцент Тимбаленд.

2. "Теория за Големия взрив" - рейтинг 5,8

Вече девети сезон това е най-гледаният американски ситком, а след края на "Двама мъже и половина" лицата му оглавиха и списъка за най-високоплатените актьори в телевизията. Тази есен повторната сватба на Ленард и Пени започна 10-ият сезон.

3. "Досиетата Х" - рейтинг 4,8

Мълдър и Скъли се завърнаха едва за шест епизода, но минисезонът завърши така неочаквано, че продължението никак не е изключено.

4. "Анатомията на Грей" - рейтинг 3,8

Драмите в болница "Грей-Слоун мемориъл" (бивша "Сиатъл-Грейс") продължават вече 13 сезона, а половината любими герои от началото вече са заминали или мъртви... Актуалният сезон тръгва у нас по "Фокс лайф" на 12 януари.

5-7. "Как да ни се размине за убийство" (HTGAWM) и "Скандал" плюс "Модерно семейство" - рейтинг 3,5

Още две тв драми на вездесъщата продуцентка Шонда Раймс за силни жени от черната раса - играни съответно от отличената с "Еми" Виола Дейвис (HTGAWM) и модната икона Кери Уошингтън ("Скандал").

До тях се нарежда и комедийният псевдодокументален сериал "Модерно семейство" (понастоящем в осмия си сезон), гледан колкото музикалното риалити "Гласът".

8. "Мъртва точка" (Blindspot) - рейтинг 3.2

Гола, татуирана, с амнезия - с такава героиня (и секси актриса като Джейми Александър) зрителският успех е гарантиран.

9. "Морски детективи" / "Военни престъпления" (NCIS) - рейтинг 3,1

След 13 сезона криминалната драма, излъчвана у нас с две алтернативни заглавия, продължава да поддържа стабилен рейтинг.

11-12. "Черният списък" и "Престъпни намерения" - рейтинг 2,8

Новият, но вече утвърден сериал с Джеймс Спейдър ("Адвокатите от Бостън") е наравно с криминалната драма за агентите от отдела за поведенчески анализ, чийто актуален 12-и сезон тръгва по "Фокс крайм" от 2 януари.

Гледат се колкото "Сървайвър", но са изпреварени с малко от риалити шоуто за запознанства The Bachelor и американския "Мюзик айдъл".

13-15. "Пожарникарите от Чикаго", "Семейство Голдбърг" и "Куантико" - рейтинг 2,6

Източник: The Wrap