САЩ дава 50 млн. долара за отбрана на Земята от опасни непланетарни обекти

Астероидите вече няма да са заплаха за Земята и на Брус Уилис няма да му се налага да спасява света под музикалния съпровод на I Don't Wanna Miss a Thing на Aerosmith. От НАСА са започнали проект за създаване на планетарна защита от космически тела, летящи към Земята, предадоха световните агенции. 

Американската космическа агенция е предприела важна стъпка за осъществяване на координация на ответните действия срещу застрашаващи Земята небесни обекти както между институциите в САЩ, така и на междуправителствено ниво. 

Ръководството на новосъздадената служба за планетарна отбрана е поето от директора на съществуващата в момента програма за близки до Земята обекти, Линдли Джонсън. Седалището на новата служба е в дивизията за планетарни науки на НАСА във федералната столица Вашингтон.

До момента са засечени над 13 500 близки до Земята обекти с различни размери, като повече от 95% от тях са открити след началото на финансирани от НАСА проучвания през 1998 г. 

Виж още: Гигантски астероид прелита над Земята на Хелоуин​

Едно от последните такива събития, които някои експерти нарекоха "събуждащо обаждане" - това бе челябинската метеорна експлозия в Русия през 2013 г. Инцидентът насочи вниманието към потенциалните опасности от прелитащи в близост до планетата небесни обекти. 

Дългосрочните цели на НАСА включват разработване на методи и технологии за отклоняване и пренасочване на обекти, които биха се сблъскали със Земята. 

Наскоро приетият федерален бюджет за т.г. предвижда 50 млн. долара за наблюдения и планетарна отбрана. Сумата се е увеличила десетократно по време на управлението на администрацията на президента Барак Обама.

Източник: АФП, "Сега"