Бизнесът с антики носи милиони долари печалба месечно на джихадистите, а страната ни е важна разпределителна дестинация по пътя на контрабандата

България е ключова дестинация за контрабандата на антики, дошли от териториите, контролирани в момента от "Ислямска държава". Западна Европа и САЩ са крайните дестинации по пътя на антиките, а България е един от разпределителните пунктове, пише "Ню Йорк Таймс".

В материала, озаглавен "Повредена система" позволява на "Ислямска държава" да печели пари от заграбени антики" се споменава акция на българските власти от миналия март за разбиването на канали за трафик на антики от терористите територии в Сирия и Ирак. Бизнесът с антики носи милиони долари печалба месечно на джихадистите, а в цялата ситуация България е възлов елемент от контрабандата на паметници на културата и историята, тъй като тя е връзката между Близкия изток и Западния свят.

Авторите на статията - Стивън Лий Майерс и Николас Кулиш, с помощта на българския си колега Милен Енчев и турския Чейлан Йеджинсу - отбелязват, че "полицейският обиск се отбелязва като рядък успех срещу трафика на антики", а властите все още не знаят как находките са се озовали в Шумен. 

Не всички антики обаче биват залавяни. В крайна сметка много други достигат своите купувачи във Виена, Мюнхен, Лондон и Ню Йорк, пишат от изданието.

По време на въпросната акция са били арестувани са трима души, сред които турчин с българско гражданство - Вейсел Санли, който твърди, че е закупил предметите на пазара в Измир. В момента заподозрените са пуснати под гаранция, докато разследването тече.

Виж още: Откъде идват парите на Ислямска държава​

Законите по света в сферата на трафика на антики са слаби и често се променят. Граничният контрол пък може да обискира само частица от цялото преминаващо покрай него количество неща. В много страни мерките за контрол се затягат, музеите забраняват вноса на артефакти от Сирия, Ирак и Либия, поставят се забрани за пренос на исторически ценности, идващи от въпросните държави - но въпреки това бизнесът е в подем и ще процъфтява тепърва.  

Според Дона Йейтс от Шотландския център за изследвания на престъпленията и правораздаването към Университета в Глазгоу става въпрос за счупена система, от която "Ислямска държава" и всички, които идват след нея, могат да се възползват. 

Това е и причината антиките, заловени в България и Турция да се смятат за част от голяма мрежа за нелегална търговия. Така например от 2011 г. насам са заловени над 6800 артефакта. 

Сателитни снимки показват, че в Сирия и Ирак са направени хиляди незаконни разкопки на териториите на някои от най-известните световни руини. А веднъж изкопани, находките може да престоят месеци и години на склад в очакване "суматохата да утихне" и търговците да могат да продадат спокойно стоката си. 

Видео: Как джихадистите действат с паметниците на културата 

Още една причина е, че в Германия и в други държави законите защитават неприкосновението на личния живот на гражданите си, което дава възможност на купувачите и продавачите на подобни стоки да не разкриват какво точно търгуват. В САЩ пък няма изрична забрана за продажба на антики от Сирия.

"Има интересно географско разделение: Предислямските предмети отиват в Европа и Северна Америка, а ислямското изкуство заминава за страните от Персийския залив", коментира Маркъс Хилгерт, директорът на Музея за древния Близък изток в Берлин.

Често купувачите са европейски и американски любители историци или колекционери, които - иронично - "Ислямска държава" се е заклела да унищожи.

След като предметите напуснат територията на ИД, те попадат в ръцете на съществуващите по места трафикантски и престъпни мрежи, които прекарват хора, наркотици и общо взето всичко останало от Сирия и Ирак.

Виж още: Седем факта за "Ислямска държава"​

България, която е дом на редица древни исторически места, е известна със своя трафик на антики, казват запознати пред изданието. Веднъж, щом нелегалните находки попаднат в Европа, става много по-лесно за търговците да им извадят документи, представящи ги за автентични открития, които могат да бъдат продавани законно.

"Ние сме най-прекият път от Турция към Близкия изток", коментира директорът на НИМ Божидар Димитров пред "Ню Йорк Таймс".

Източник: "Ню Йорк Таймс"