Актьорът Тони Шалуб, популярен с ролята на тв детектива Ейдриън Монк, беше отличен с театралната награда "Тони" - една от 10-те статуетки за комедийния хит на Бродуей The Band's Visit (Посещението на оркестъра)

Тони Шалуб, който нашумя като заглавния герой от детективския сериал "Монк", излъчван в продължение на осем сезона през 2002-2009 г., е неочакваната звезда в мюзикъла The Band's Visit (Посещението на оркестъра).

Хитовата постановка, чиято премиера на Бродуей се състоя през есента след близо година на по-малки сцени, беше отличена с 10 статуетки на 72-рите театрални награди "Тони". На второ място, с победа в шест категории, вкл. за най-добра пиеса, остана "Хари Потър и прокълнатото дете".

Статуетките бяха раздадени в края на миналата седмица в нюйоркската "Рейдио сити мюзик хол", а с най-много номинации - по 12, бяха други два мюзикъла: отличеният за сценография "СпонджБоб Квадратни гащи", по едноименния анимационен сериал, и адаптацията на филма "Гадни момичета" (2004).

В категорията за най-добър мюзикъл обаче The Band's Visit изпревари и тях, и сценичната версия на хитовата "Дисни" анимация "Замръзналото кралство". 64-годишният Шалуб, който е от ливански произход, също се нареди сред лауреатите.

Това беше четвъртата му номинация за "Тони", а първата е получил още през 1992-ра. С превъплъщението си в Монк актьорът е печелил още "Златен глобус" и три тв награди "Еми" като най-добър актьор в комедиен сериал.

Тони Шалуб с наградата "Тони 2018". Снимка: Theo Wargo / Getty Images за Tony Awards Productions

Тони Шалуб представи на церемонията и откъс от спектакъла заедно със сценичната си партньорка Катрина Ленк, взела наградата за най-добра актриса.

Либретото на Итамар Моузес е създадено по едноименния израелски филм от 2007 г., награден на кинофестивала в Кан в секцията "Особен поглед" и избран да представлява страната в надпреварата за чуждоезичния "Оскар".

Сюжетът се върти около перипетиите на египетски оркестър от полицаи по време на гастрол в Израел.

След като хващат погрешния автобус и се озовават без средства в затънтено градче насред пустинята, униформените музиканти се сближават с местните си домакини - а разкрепостената съдържателка на закусвалнята, където отсядат, се влюбва в техния ръководител... 

Композиторът Дейвид Язбек, автор на бродуейски мюзикъли по филмите "Време за мъже" и "Жени на ръба на нервна криза", също е с ливански корени. В партитурата на The Band's Visit той е съчетал най-доброто от еврейската и арабската музика.

Екипът и актьорският състав на The Band's Visit с наградата за мюзикъл на годината. Снимка: Theo Wargo / Getty Images за Tony Awards Productions