Това предвижда проектът на Държавния образователен стандарт за оценяване резултатите от обучението на учениците. Вариантите, предложени за обществено обсъждане, са два

Национално външно оценяване (НВО) се въвежда и в Х клас, като целта е да се види нивото на учениците при завършването на първия гимназиален етап. То влиза в сила за учениците, които през учебната 2019/2020 г. ще бъдат Х клас, т.е. за тези, които сега през септември ще бъдат VII клас.

Това предвижда проектът на Държавния образователен стандарт за оценяване резултатите от обучението на учениците, представен официално от Министерството на образованието и науката (МОН). Вариантите, представени за обществено обсъждане, са два.

Първият е да има задължителни два изпита, по български и четивна грамотност и по математика, а по желание да има още четири изпита: по природни науки, за обществени и граждански компетентности, по чужд език и по дигитални компетентности.

Вторият вариант предвижда по желание да са само изпитите по чужд език и дигитални знания, а останалите четири да са задължителни. Срещу полагането им обаче ще се дават сертификати за владеенето на чужд език и дигитални компетентности, които сега са платени, и това е допълнителен стимул учениците да се яват и на тези изпити, обясни зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

В X клас приключва първият етап на гимназиалното образование, което съвпада със задължителната възраст за посещаване на училище, определена от конституцията. На онези ученици, които след VII клас са влезли в обединено училище до X клас, резултатите от националното външно оценяване трябва да дадат втори шанс да продължат своето образование в друго профилирано или професионално училище до XII клас.

Националното външно оценяване, след което се кандидатства след VII клас, вече ще е по два предмета - по български и по математика, плюс чужд език по желание, а не както досега по пет предмета, предвижда още проектът на МОН. В четвърти клас изпитите също се съкращават от четири на два - по български и по математика.

Новите изпити се предвижда да полагат за първи път учениците, които ще са VII клас през учебната 2018/2019 г. и IV клас през учебната 2019/2020 г.

Още от догодина обаче кандидатстването след VII клас ще се осъществява на базата на точки, а не на числови оценки от изпитите по шестобалната система (6, 5, 4, 3, 2), както досега. Оценките в свидетелството за завършен VII клас, които участват в балообразуването, също ще бъдат преобразувани в точки по специална скала.

Виж още: Всеки трети седмокласник е скъсан по математика на матурата

Седмокласниците тази есен са първият випуск, който ще влезе в гимназия и ще я завърши по новия образователен закон.

Скалата за преобразуване на годишните оценки от училище е 50 точки за шестица, 39 за петица, 26 за четворка, 15 - за тройка.

Проектът на стандарта предлага и промени за държавните зрелостни изпити. Задължителен остава изпитът по български език и литература за всички, а вторият изпит е по профилиращия предмет. Увеличава се изборът на предметите за профилиращ предмет, като новите са: информатика, информационни технологии, предприемачество, музика и изобразително изкуство. Учещите в професионални гимназии пък ще полагат матури не само по български език и литература, а и за професионална квалификация.

Виж още: Най-много зрелостници избраха биологията за втора матура

Стандартът предвижда още оценките от матурите да се преобразуват в международната скала за оценяване ECTS, ако учениците имат нужда при кандидатстване в чужбина. 

Като цяло изпитите ще бъдат изработвани така, че да са съобразени и да се доближават до международни изследвания като PISA, TIMMS, PIRLS. Дава се възможност министърът на образованието и науката да насрочва национално външно оценяване по различен предмет или за различен клас, ако е необходимо системата да оцени как се справят учениците по новите учебни програми.

Зам.-министър Стаматов посочи, че в момента се обмисля догодина петокласниците да държат изпит по география, за да се прецени резултатът от реформата.

Виж още: Все по-големи пробойни в училищното образование

Междувременно от МОН съобщиха, че са готови със сайта http://zareformata.mon.bg, създаден в помощ на учители, директори и родители преди влизането в сила на новия Закон за училищно и предучилищно образование от 1 август.

Източник: МОН