Дрон с флаг на Велика Албания се появи над терена и предизвика безредици

Мачът от групите за Евро 2016 между Сърбия и Албания на стадион "Партизан" в Белград придоби размерите на скандал на Балканите, след като бе прекратен още преди края на първото полувреме заради безредици.

При резултат 0:0 в 41-та минута над стадиона се появи малък безпилотен самолет, който бе окичен със знамето на Велика Албания. Въпреки че в историята няма Велика Албания, националистите там се борят за обединение към днешния Албания на всички области, където живеят етнически албанци. Това са територии от Черна гора, Македония, Гърция, Сърбия, и Косово.

Дронът със спорния флаг предизвика футболистите на Сърбия, които се опитаха по всякакъв начин да го достигнат. Стефан Митрович успя да хване знамето и да го свали.

Няколко футболисти на Албания тръгнаха към Митрович в опит да вземат флага, а албанските фенове започнаха да хвърлят бомбички и факли към терена. От своя страна, сръбските фенове направо нахлуха на терена.

Така съдията Мартин Аткинсън се видя принуден да прекъсне мача веднага и двата отбора се прибраха в съблекалните.

Случилото се по време на мача рефлектира и извън терена. Сръбската полиция арестува и екстрадира Олси Рама - брат на албанския премиер. Според източник от сръбското Министерство на вътрешните работи, цитиран от агенция ТАНЮГ, Рама е отговорен организирането на инцидента, като именно той е управлявал дрона.

След мача в Албания улиците на Прищина и Тирана са били заляти от множество хора, които са скандирали "Победители, победители!" по адрес на албанските футболисти. По централните улици е имало развяти албански знамена и скандирания, разказва "Гонг".

В Косово е имало опити за сблъсъци между етнически албанци и етнически сърби, като се съобщава, че от двете страни на моста през река Ибър, разделяща града на сръбска и албанска част, се струпали тълпи, готови да влязат в сблъсък.

От сръбска страна определиха инцидента "преднамерена и планирана предварително политическа провокация" и поискаха незабавна реакция от УЕФА и Европейския съюз.