Цитати от няколко книги с мисли на най-великия британец, който е и Нобелов лауреат за литература - плюс любопитни факти за актуалната му поява в киното благодарение на удостоен с "Оскар" екип гримьори (видео)

Невероятното превъплъщение в Уинстън Чърчил (1874-1965), удостоено и с наградата за грим и прически, донесе на Гари Олдман първи "Оскар" за главна мъжка роля.

Превръщането на Олдман в няколко години по-възрастния британски премиер, което започвало с обръсване на главата му, отнемало по три часа дневно. После идвало ред на костюма с подплънките и перуката.

Ставах час след полунощ, за да подготвя всичко, а Гари идваше около 3-4 ч. сутринта, разказва Дейвид Малиновски от тричленния екип гримьори, отличени с "Оскар".

Виж още: "Оскар 2018": "Формата на водата" с 13 номинации и четири награди

Снимачният ден продължавал 12 часа, а след това около час - разгримирането и пребоядисването на лицевите протези за следващия ден. Парчетата били общо 70 на брой и всъщност представлявали омекотен силиконов грим, изработен специално за целта в Испания.

Заедно с осемте репетиционни дни снимачният период продължил почти два месеца, през които най-голямото предизвикателство, по думите на дамата в екипа, Люси Сибик, била поддръжката на косата и грима.

Всяка от перуките, изработени в Лос Анджелис, имала по две седмици живот. Олдман обаче проявил завидно търпение, а освен това лично настоял в екипа да бъде включен и Казухиро Цуджи, който вече е бил номиниран за "Оскар" с комедиите "Щрак" (2006) и "Норбит" (2007).

Той е работил предимно по фентъзи филми като "Странният случай с Бенджамин Бътън" (2008), "Хелбой" (2004), "Планетата на маймуните" (2001), "Гринч" (2000), а през последните години нашумя и с работата си като скулптор...

"Най-мрачният час" го изкушава с възможността да работи по историческа драма за действителна личност. Между двете лица няма нищо общо - Гари прилича на хрътка, а Чърчил напомня булдог, коментира японецът.

При получаването на статуетката 59-годишният Олдман не пропусна да благодари и на своя персонаж, а видеокадри от снимачната площадка показаха, че се е забавлявал искрено в ролята - не само като предложил брак на петата си съпруга, дегизиран като Чърчил.

Именно тя го записала на смартфона си как танцува върху музиката на Джеймс Браун в гримьорната.

Той мобилизира английския език и го изпрати в битка, казва за сър Уинстън един от политическите му противници след речта в парламента, с която завършва филмът на Джефри Райт "Най-мрачният час".

Литературната мъдрост на Чърчил, удостоена с Нобелова награда - не само за неговите мемоари, но и за многотомните му исторически трудове, - е обобщена в множество сборници с негови цитати, от които ви предлагаме извадка:

Винаги е мъдро да гледаш напред. Но е трудно да гледаш отвъд обозрението.

***
Властта на човека се разпростря във всички области, освен върху него самия.

***
Подхранвайте надеждата си, но недейте да недоглеждате реалността.

***
Престъпно е да се отчайваш. Трябва да извличаме от бедите способи за бъдеща сила.

***
Същностният порок на капитализма е неравното разпределение на благата; същностната добродетел на социализма е равното разпределение на лишенията.

Източник: "Мисли & анекдоти, Уинстън Чърчил", изд. "Фама", 2008 г.

***
Никой не твърди, че демокрацията е съвършена или премъдра. Всъщност се казва, че тя е най-лошата форма на управление, с изключение на всички останали форми, опитвани някога. (в реч пред Камарата на общините, ноември 1947 г.)

***
Вроденият порок на капитализма е неравномерното разпределение на благата, вродената добродетел на социализма е равното разпределение на лишенията.

***
Сигурен съм, че грешките от онова време няма да се повторят; вероятно ще направим много нови грешки. (в отговор пред парламента на призива да не се повтарят грешките, направени през Първата световна война, юни 1944 г.)

***
Англичаните и американците са разделени от океан от солена вода, но ги обединява една вана с топла вода и сапун. (в знак на одобрение към сапуна "Пиърс")

Източник: "Хапливите прозрения на Уинстън Чърчил", двуезично издание на A&T Publishing, 2005 г.

***
Никога не се предавайте - никога, никога, никога, никога; нито за големи, нито за малки неща; нито за значими, нито за незначителни; никога не се предавайте, освен на убежденията си за чест и здрав разум. Никога не отстъпвайте пред силата; никога не отстъпвайте пред очевидно превъзхождащия ви противник.

***
Голфът е игра, чиято цел е една много малка топка да бъде вкарана в още по-малка дупка с инструменти, които са крайно непригодни за целта.

***
Няма голям смисъл в това да се увеличава наказанието за двубрачие. Двуженецът има две тъщи и това е достатъчно наказание.

***
Фанатикът е човек, който не може да промени възгледите си и отказва да смени темата.

***
Какво можеш да правиш с човек, който прилича на женска лама, изненадана, докато се къпе? (по адрес на генерал Дьо Гол))

***
Най-бляскавото ми постижение беше, когато убедих съпругата си да се омъжи за мен.

Източник: "Никога не се предавайте... Афоризми и анекдоти" от Уинстън Чърчил, изд. "Пергамент прес", преводач Станимир Йотов, 2013 г.

***

Ако истината има много страни, то лъжата има много гласове.

***

Има две категории хора. Едните казват: Чудя се защо не се направи еди-какво си! А другите: Кой ще ми попреча да направя еди-що си!

***

Великият урок на историята е, че понякога прави се оказват лудите.

***

Политиката е като събуждането сутрин. Никога не знаеш чия глава ще откриеш на възглавницата до себе си.

***

Най-добрият довод против демокрацията е петминутен разговор с редови избирател.

Източник: "Уинстън Чърчил: Афоризми & анекдоти", изд. "Фама", 2011 г.