Рокаджиите са по-логични, докато феновете на нежната музика изпитват по-силна емпатия

Музиката има огромно значение за живота ни, тя е с нас в най-добрите и в най-лошите ни моменти. Някои песни ни напомнят на хора, навяват спомени и т.н. Оказва се обаче, че музикалните ни предпочитания могат също така да разкрият и различни черти от характера ни. 

Учени от университета в Кембридж са установили, че любимите ни песни могат да покажат определени черти, които притежаваме, пише в. "Метро". В експериментът им участие са взели 4000 души, които са слушали 50 песни от 26 различни музикални стила. Освен оценка на песните, те трябвало да дадат попълнят въпросник, който да помогне за личностната им оценка.

Хората, способни на емпатия и съпричастност са склонни да харесват хита на Ленард Коен (или кавъра на Джеф Бъкли) - "Алелуля" (Hallelujah). Тези пък, чийто ум разбира логиката и правилата на света, по-скоро биха се наслаждавали на парчета в хеви метъл и пънк стилистика, пишат от изданието.

Виж още: По какво личи, че една държава е добра за живот? Слуша се метъл

Всеки обикновен човек, който наблюдава съвременното общество, ще забележи, че предразположеността към определени музикални стилове оставя следа и върху поведението ни. Така например според специалистите има връзка между феновете на метъла и почитателите на книгите на Джон Толкин ("Властелинът на пръстените", "Хобит", "Силмарилион" - бел. ред.). 

Също така хора с циничен ум и мизантропични виждания за света биха се наслаждавали на пост-пънк групи Half Man Half Biscuit and The Fall.

Виж още: Какво говорят музикалните ти предпочитания за самия теб

Според изследването феновете на блуса, джаза и класическата музика се оказват по-отворени към света и готови за нови преживявания, а тези, които предпочитат поп изпълнителите, соул музиката, фънка и електронната музика могат да бъдат определени като екстровертни и приятни за общуване.

Източник: в. "Метро"