Онези моменти в пътуването с влак, които дразнят до болка

Лято е и е време за екскурзии и почивки. Стара е максимата, че човек дори и добре да живее, все някога ще му се наложи да се сблъска с пътуването с Българските държавни железници - БДЖ. 

Тази институция, струваща на страната ни годишно милиони, предоставя ежедневно превоз на хиляди хора, ни предлага нещо повече от просто пътуване. Предлага ни спомени. Доста често - лоши спомени.

Периодично се повдига темата колко много губи БДЖ и как влаковия транспорт у нас запада все повече и повече. И това личи. Вероятно всеки пътник, имал съмнителното удоволствие да пътува с българските железници, ще открие в паметта си поне няколко силно неприятни спомена по темата.

И все пак има някои най-чести неща, които да ни дразнят в БДЖ:

Закъсненията

Бързаш като гламав да стигнеш до гарата и да не изпуснеш влака. Купуваш си билет уж в последния моменти и извднъж чуваш онзи силно отегчен глас на диктора на гарата: "Влакът за еди къде си пътува с 50 минути закъснение". Преди няколко години заради закъснение на цялата влакова мрежа в страната от 2 минути, министърът на транспорта на Япония си беше направил харакири от срам за несвършената работа. При нас влакът да дойде на време е по-скоро приятна случайност, отколкото ежедневие. 

Сега и с всичките тези ремонти на гари и линии, положението е още по-трагично и закъснения от 2 часа на влак не са изолиран случай. 

Миризмата 

Нищо не мирише така, както вагон на БДЖ. Онази специфична стелеща се миризма на пот, мръсни крака, машинно масло, некъпани пътници и манджа. Да, това е ароматът на БДЖ, с който дори и новите влакове се напояват за седмици. Нищо не може да се сравни със смрадта от влаково купе в горещ летен ден, особено когато в купето са насядали тумба бабички или представители на аграрното в неговия чисто възпитателен смисъл. Освен може би смрадта на тоалетната във вагона. За нея вече дори не смеем да си помисляме.

Виж още: 20 изнервящи неща в града, през които всички сме минали

Онези пътници...

Не всички, разбира се. Във влака можеш да завържеш разговор и с много приятни хора. Но има едни типични представители на влаковата фауна, които могат да изкарат човек от нерви. Дебели и миришещи на некъпано чички, които разбират от геополитика до ядрена физика. Бабите, на които им е студено дори в най-горещия ден и им духа, когато отвориш прозореца. Смръдльовците като цяло. Гамените, надуващи чалга от телефона си. Хората, возещи животни във влака. Не, не визирам стопаните на някакви кученца и котенца, а онези люде, които мъкнат във влака клетки с кокошки и патици. Или пък онези неприятни личности, които те прекъсват, когато четеш книга, за да ти зададат някой особено малоумен въпрос...

Шумните разговори в купето

Една от романтичните черти на пътуването с влак е просто да се возиш и да гледаш през прозореца. Тази романтика обаче брутално се нарушава, когато двама от пътниците (най-често преминали средната възраст) започнат да обсъждат нещо на висок глас. Дори и да си със слушалки, а музиката да е надута докрай, ти пак ги чуваш заедно с целия им спор и всичките нелепи аргументи. 

Нелюбезните кондуктори

Пътуваш си ти, зачел си се нещо, и извднъж пристига подпийнал мъж на средна възраст и ти иска билетчето, оставяйки след себе си ароматна следа с марка "Мека топлина". Или ниска лекла с агресивно поведение, която по-скоро би ти хвърлила един бой, вместо да ти каже в колко часа трябва да пристигне влакът. Или някакъв млад момък, който тръгва да се сваля с девойките в купето... Не са всички, но и такива има. И опитът ми с пътуване показва, че не са чак толкова малко.

Виж още: Как да се справим с гнева

Студ и жега

Влаковете са умалени версии на климата навън - ако е морно лято, във влака ще се сварите, изпечете и изпържите, преди да сте минали и 3 спирки. Ако пък е зима, измръзването ви е почти сигурно. Голяма част от влаковете са стари и нямат климатик. В тези, които имат поне парно, което не е развалено, вероятността то да е пуснато е 50/50. Или пък се пуска само малко преди и след София - колкото да се отчете дейност. 

Източник: Bulevard.bg