Тежката музика е най-популярна сред най-развитите държави

Когато хевиметълът възниква като стил, той е типичен за работническите класа. Отрудените, ядосани от живота и социалните несправедливости люде с ентузиазъм прегръщат агресивната музика и я развиват до един от най-слушаните жанрове в света. Метъл феновете са отдадени, страстни и не се интересуват от чуждото мнение. Поне това е стереотипът.

Всъщност в наше време метълът е не само музикален стил с неизброими подстилове, ами е и индустрия за милиони. Освен това се оказва, че метълът е най-вече типичен за развитите и добре образовани държави, показва материал на CityLab.com.

От онлайн списанието са изградили карта, базирана на това колко метъл групи има на 100 хил. души., позовавайки се на данни от Енциклопедия Металум. Картата показва интересната тенденция да има най-много метъл банди на глава от населението в държавите с висок жизнен стандарт. 

Това заинтригувало автора на картата Ричард Флорида и той потърсил помощта на колежката си от института "Мартин Проспърти" Карлота Меландер, за да установи дали има връзка между двете неща - високият жизнен стнадарт и метъл музиката.

Резултатите били изненадващи. Броят на метъл бандите в определена страна често зависи от брутния вътрешен продукт, нивото на креативност, броят на завършилите висше образование, нивото на предприемачесто и като цяло нивото на стандарт на живот.

Виж още: Мюзикъли в метъл версия

Изводът от това изследване е, че въпреки че метълът е типичен за мъжете от работническата класа, на най-голяма популяност стилът се радва в развитите, добре образовани страни. Ние кимаме в знак на съгласие и призоваваме да се надуе например новия сингъл на Кhanъ вместо поредното произведение с марка "Пайнер".

P.S.
Докато пишехме тези редове, 16-годишния дългокосмест метъляга в нас, за когото бяхме забравили, че съществува, подскачаше от удоволствие и си подсвиркваше Raining Blood на Slayer.