Ако съдим по наградите "Златен глобус" за новия му филм "Завръщането", който всички определят като "брутален", този път може и да му се получи

Актуалният носител на "Оскар" за най-добър филм Алехандро Гонзалес Иняриту ("Бърдмен, или Неочакваната добродетел на невежеството") се готви за нов триумф на академичните награди с историческа драма, вдъхновена от действителен случай, която по всички изгледи ще донесе и първата актьорска статуетка на Леонардо ДиКаприо.

Двамата вече триумфираха на наградите "Златен глобус", където спечелиха в категориите за режисура, най-добър драматичен актьор и филмова драма.

Виж още: 20-те филма на 2015 г., номинирани за "Златен глобус", в снимки

"Завръщането", с оригинално заглавие The Revenant (букв. - "човек, който се връща от оня свят"), по кината у нас на 22 януари, поставя кинозвездата в ролята на трапера Хю Глас.

През XIX в. той е принуден да оцелява във враждебна среда, насред свирепа зима и войнствени индианци, за да отмъсти на предателя Джон Фицджералд (Том Харди), който го е изоставил на произвола на съдбата, след като Глас бива тежко ранен от мечка...

Воден от стремежа към отмъщение, но също така от любов към съпругата си и сина им, той изминава над 300 км в своеобразна одисея, като среща всички всички възможни изпитания по пътя към дома и изкуплението...

Домнал Глийсън, Уил Полтър и Лукас Хаас са сред останалите имена в актьорския състав като членове на ловната дружина. Оператор е Емануел Любецки (с "Оскар" за "Гравитация" и "Бърдмен"), а във визуално отношение и като звук трейлърът предизвика паралели с "Апокалипсис сега".

"Не се страхувам да умра. Вече съм го правил", казва задкадровият глас на ДиКаприо. Едва на 40, актьорът се подложил на нечовешки изпитания, за да придаде по-голяма достоверност на образа си.

Миналата година той влезе в новините и с дарението от 15 млн. долара. Сумата се равнява на няколко процента от състоянието му, възлизащо на 220 млн. долара, и отива за 30 организации, които "осъществяват иновативни и въздействащи природозащитни проекти".

През есента на 2014 г. той беше натоварен от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун с нова обществена роля - вестоносец на мира, с фокус върху климатичните промени.

Освен пета актьорска номинация за "Оскар" (след "Защо тъгува Гилбърт Грейп?", "Авиаторът", "Кървав диамант" и "Вълкът от Уолстрийт" ), ролята на Хю Глас най-сетне може да му донесе и самата статуетка.

Режисьорът, който е също така сценарист и продуцент на филма, обяснява "Завръщането като "приключенията на един човек, който преживява невъобразимото по време на дългия си път към отмъщението и вътрешното си пътуване към осъзнаване и връщане на всичко изгубено в живота му".

"Исках да разкажа историята му, без да разчитам на специални ефекти. Прекарах пет години в издирване на най-внушителните и девствени пейзажи, където снимахме само на естествена светлина в скалистата пустош на Канада", допълва Иняриту.

Режисьорът (вляво) на снимачната площадка с Лео