Според германския канцлер Ангела Меркел излизане на Гърция от еврозоната би означавало хаос

Въпреки притесненията на някои анализатори, Германия прие мерките, които ще позволят на Гърция да остане в еврозоната.

Бундестагът прие с голямо мнозинство да бъде даден мандат на правителството на канцлера Ангела Меркел да възобнови преговорите за трети спасителен заем от ЕС и МВФ за Гърция.

439 депутата подкрепиха подновяването на преговорите за 86 милиарда евро помощ за южната ни съседка в рамките на 3 години, , 119 гласуваха "против", а други 40 се въздържаха. 50 депутати от управляващата ХДС/ХСС бяха против.

Излизането на Атина от еврозоната "би означавало хаос", такъв развой на събитията трябва да се опитаме да предотвратим. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел на извънредно заседание на Бундестага, който трябва по-късно през деня да гласува дали одобрява постигнатото наскоро договореност за нова помощ за Гърция. 

Виж още: Българските партии се обединиха срещу идеята за помощ за Гърция

Тя призова депутатите да предоставят на правителството мандат за преговори по новата спасителна програма за Гърция.

"Знам, че мнозина изпитват съмнения и опасения ще бъде ли постигнат успех, ще могат ли гърците да преодолеят всичко", изтъкна Меркел и допълни, че според нея "Европа трябва да излезе от тази криза по-силна, отколкото тя влезе в нея".

Немският канцлер коментира още, че споразумението за Гърция е "тежко" за всички страни и представлява "последен опит" за спасяване на положението. Би било безотговорно да не се помогне на Гърция, убедена е Меркел.

Източник: в. "Сега"