Едно общочовешко послание от известния актьор до Дядо Коледа, под което би се подписал всеки

Бенедикт Къмбърбач имаше поредната си силна година - с номинация за "Оскар" за главната роля в "Игра на кодове", сватба със Софи Хънтър и бебе, участия в разпродадени докрай представления на "Хамлет" и песен в подкрепа на бежанците...

Виж още: Защо не трябва да снимаме на театър и опера

Наскоро започнаха снимките на един от най-очакваните филмови блокбъстъри на 2016 г. - "Доктор Стрейндж", който го присъединява към актьорите, играли комиксови супергерои, а на Нова година е премиерата на най-новия епизод от минисериала на Би Би Си "Шерлок", който го направи любим и прочут по цял свят. В коледния The Abominable Bride двамата с д-р Уотсън се връщат в края на XIX в. - оригиналните години на героя, създаден от писателя Артър Конан Дойл.

Към всичките му забележителни постижения през 2015 г. добавете и Ордена на британската империя, както и участието му в инициативата Letter Live, в която известни личности четат на глас пред публика шедьоври на епистоларното творчество - и пишат свои писма до дядо Коледа. Ето и текста на писмото, подписано от самия Къмбърбач, което препечатваме от Nie-Jenite.bg:

Скъпи дядо Коледа,

Един приятел ме помоли да ти пиша… Ще си призная, че не знам точно какво да ти кажа. Най-вече защото, както при повечето възрастни, ми се струва абсурдно да искам нещо от теб.

Нашето време с теб е отминало. Вече сами си купуваме подаръците, контролираме съдбата си, поемаме отговорност за действията си и живеем в света, който сме създали… тъй че не сме тези, които се обръщат към теб и те молят да помогнеш за околната среда, бежанската криза, здравеопазването, образованието, хранителните помощи за социалнослаби, човешките права, фундаментализма и войните. Макар че, Бога ми, имаме нужда от всичката помощ, на която можем да се надяваме, за да се справяме с всички тези създадени от хората проблеми.

Виж още: Политическо писмо до Дядо Коледа

И не че не си състрадателен и изпълнен с радост. Ти си страхотен. Нищо, че костюмът ти промени цвета си заради корпорациите и че злоупотребяват с теб, превръщайки те в

лице на един полудял материализъм -

произходът ти вероятно се крие в някой езически друидски риутал, отдалечен мисловно на хиляди километри от спонтанното желание да получиш летящ скейтборд. След като са имали своя момент на вяра в теб, възрастните цинично посочват, че това е губене на ценното време. Но ти така и така не си за тях. Ти си за децата.

Децата, които имат нужда от малко магия в света, където границите между невинността и отговорностите, между трепетното въображение и хладните, заложени за възрастните препятствия, непрестанно се свиват.

Виж още: "Скъпи Дядо Коледа, помисли за слабите и болните..."

Затова искам да те помоля да помогнеш. Още мъничко време за децата да бъдат деца. Разтегляне на момента за магия и игра. Запази ги още малко встрани от реалностите на този полудял свят, така че да може да се смеят от душа, вместо да изплакват сърцата си.

Помагай най-вече на онези, които се грижат за семейството си

или страдат от болести, глад или бедност. На онези, които се крият по сгради, докато бомбите се сипят, или треперят от страх и студ, натъпкани в лодка, с която да избягат от екологична катастрофа или от война. Моля те, помогни светът им да бъде озарен с радост и надежда.

Като се замисля, твоята година никак не беше лесна… А когато наистина се замисля, не съм сигурен, че искането и получаването на лазерен меч (не че не го правя винаги, между другото) е съизмеримо с контролирането на времево-пространствения континуум и правенето така, че детството да трае още малко.

Но ти наистина вдъхновяваш чудеса и благоговение сред онези, които ти пишат писма и си лягат с надеждата, че притежанията им чудодейно ще се увеличат. Ти вдъхновяваш добро поведение и - ако не ме лъже паметта, - няколко отчаяни опита в последната минута лошите постъпки да се изкупят, което не е за пренебрегване.

Отдели мисъл и за онези милиони, на които им се иска да ти напишат писмо,

но поради неграмотност не могат.  Вслушай се в думите им и помогни да им се даде време и шанс да се научат да четат и пишат, за да управляват по-добре живота си и да се измъкнат от съществуването в нищета.

Малко ми е жал за теб. А и май направих точно това, което казах, че няма да правя… Помолих те да помогнеш в решаването на проблеми на възрастните и да се намесиш в някои от най-големите тревоги, които имаме за децата си.

Обещавам да ти оставя повечко портвайн и коледни сладкиши!

С много обич,
Бенедикт х

Sherlock: The Abominable Bride се излъчва по Би Би Си и Пи Би Ес на 1 януари 2016 г., а по-късно и в киносалоните.

Източник: Nie-Jenite.bg