Help is Coming е екранизирана в петминутен късометражен филм с встъпителни думи от Бенедикт Къмбърбач и кадри, които няма да оставят никого равнодушен

Бенедикт Къмбърбач се включи в инициативата за помощ на бежанците, като засне апел за участие в благотворителната акция на организацията Save the Children (Спасете децата), откъдето напомнят, че тази година броят на хората, търсещи убежище извън родината си, е рекорден - 19,5 млн., като половината от тях са деца.

Кадрите са използвани в клипа Help is Coming към едноименната песен на Crowded House от 1999 г. Актьорът е в гримьорната си в лондонския театър "Барбикан", където от миналия месец играе в новата постановка на "Хамлет", рецитирайки стих от африкански поет.

Инициатор на новото видео е британски журналист, който си представил собственото си семейство в подобна ситуация и в съзнанието му изплувало забравеното парче на австралийците. Според него въпреки че е записана преди 20 години, Help Is Coming продължава да звучи актуално и буди съпричастие към огромната несигурност, пред която са изправени хилядите нови имигранти в Европа.

Виж още: Снимките, които шокираха Европа

Петминутният късометражен филм със силно въздействащи кадри от Сирия, бежански лагери и детски лица, е режисиран от Мат Уайткрос. Към събраните дарения ще се добавят и приходите от продажбата на преиздадения сингъл, предоставени от групата.

Това винаги е било песен за бежанците, макар навремето да съм си мислил за емигрантите от Европа, които са се качвали на корабите за Америка в търсене на по-добър живот, обяснява авторът на песента Нийл Фин и припомня стихотворението в подножието на Статуята на свободата: "Дайте насам своите изморени, своите бедни, своите потиснати народи, копнеещи да дишат свободно."