Три пъти повече са тези, които предпочитат родните туристически дестинации

Близо четвърт милион българи смятат да прекарат празниците в чужбина. По данни на института за анализи и оценки в туризма сънародниците ни, които предпочитат да излязат извън страната за празниците са са 240 хил.

По традиция много по-голям е броят на българите, които ще изберат да прекарат Нова година в български хотели. Родните курорти се очаква да изберат 950 хил. българи. Така у нас ще празнуват 4 пъти повече от онези, които ще отидат в чужбина, съобщава Би Ти Ви.

Очаква се в чужбина сънародниците ни да покарчат около 110 млн. лв., докато прогнозираните печалби за родния туризъм по празниците са 350 млн. лв.

Като място за нощувка най-честият избори и сега се очаква да бъдат луксозните спа хотели, но големите компании предпочитат къщи за гости. 

Виж още: Приложение ни помага, когато пътуваме в Европа

Основните мотиви за пътуване зад граница за празниците за българите са да се събере с близки и приятели или да осъществи мечта.

"Ние имаме големи диаспори с българи вече в Европа, в Германия, Испания – посемейному, но зад граница и с приятели", отбеляза Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

И ако в предишни години офертите за пътувания за граница са свършвали в края на септември, днес има места и за чужбина, и за България.

Виж още: Най-лошите съвети за пътуване

"Може би международната обстановка може би нещо друго, а и тази година се наблюдават по-високи цени в нашите български хотели и въпреки всичко избират да са тук в България", коментира Илиана Пешлова, туристически агент.

Източник: Би Ти Ви