Третият сезон на хитовия сериал се завръща по Би Би Си с идването на новата година, а междувременно онлайн се появи 7-минутен подгряващ миниепизод - вижте го по-долу

Първият от трите нови епизода на "Шерлок" ни пренася напред, две години след финала на предишния сезон - "Водопадът Райхенбах", когато, принуден от врага си Мориарти, прочутият детектив се самоубива. Разбира се, гибелта му се оказва инсценирана - и очакваме да разберем как точно е организирано това.

Сценарист е Марк Гатис, който играе брата на Шерлок (Бенедикт Къмбърбач) - Майкрофт Холмс, а сюжетът на епизода се базира на разказа от Артър Конан Дойл "Запустялата къща".

Преди да се появят отново на малкия екран като Шерлок и д-р Уотсън, Къмбърбач и Мартин Фрийман си партнират в декемврийската премиера "Хобит: Пущинакът на Смог" - единият като гласа на дракона Смог, другият в ролята на Билбо Бегинс.

И други актьори от екранизациите по Толкин се превъплъщават в Холмс. Сър Иън Маккелън - магьосника Гандалф във "Властелинът на пръстените" и "Хобит", става 93-годишния Шерлок във филма A Slight Trick of the Mind на реж. Бил Кондън, с когото по-рано е работил в "Богове и чудовища" (1998). Сър Кристофър Лий - магьосника Саруман, пък е играл Холмс в Sherlock Holmes and the Deadly Necklace през 1962-ра, когато е 40-годишен, както и в два тв филма от началото на 90-те.

Седмица преди тв премиерата от Би Би Си пуснаха и 7-минутен миниепизод, озаглавен Many Happy Returns, в който инспектор Андерсън (Джонатан Арис) споделя със своя колега Лестрад (Рупърт Грейвс) хипотезата си, че Шерлок е оцелял и стои зад разкриването на поредица криминални загадки по цял свят.