Вестерос, представен в няколко съвсем реални места

Актуалната световна мания носи името Game Of Thrones/"Игра на тронове". В САЩ по време на излъчването на епизода от последната неделя пред екраните са били почти 7 млн. души, а колко още са го гледали през онлайн платформи и торент тракери - можем само да гадаем.

Самата продукция е изключително мащабна и няма как да не забележим красивите (а понякога и страшно сурови) места, където се заснема сериалът.

От вечният лед на север от Вала до топлия Кралски чертог или екзотичните Свободни градове. Непристъпните замъци на Орлово гнездо, обгореното пристанище на Астапор, слънчевият Дорн - тези пейзажи наистина съществуват, разположени в пет страни на два континента.

Кралски чертог - Малта (1 сезон) и Хърватия (2, 3 и 4 сезон)

Каменният град с лъвовете пазители е първообразът на Кралския чертог. Дворецът Сан Антон е терен за кралският палат, а крепостите Св. Анджело, Рикасоли и Маноел са част от неповторимия фон в сериала. След края на първи сезон обаче сериалът се налага да смени локацията си. Причина за това са оплаквания от еколози, че от снимките се разрушава природата.

Каменните лъвове пред древния град Мдина (Малта)

Оттогава насетне дом на Кралски чертог е Дубровник (Хърватия). Така столицата на Вестерос променя отчасти облика си, от което обаче сериалът не е пострадал ни най-малко. Градините, където Санса се разхожда в сезон 4, са тревистите местности Тристено Арборетум, намиращи се нагоре по крайбрежието до Дубровник, а мястото на тренировъчните битки между Дейми Ланистър и сър Брон е в самия Дубровник

Дубровник - новият Кралски чертог

Свободните градове - Мароко

Когато нашата любима Халиси продължава мисията си да освобождава роби и да завладява нови градове в 3 и 4 сезон, пред нас се разстилат гледки от китно Мароко. Два от обектите от списъка на Юнеско за културно наследство - Аит Бен Хаду и Есаурия се локации за снимките, като Аит Бен Хаду е бил площадка за множество други филми като Александър, Гладиатор и Лорънс Арабски. В Есаурия пък са заснети някои от ключовите сцени с Денерис.

Аит Бен Хаду - домът на Свободните градове

Отвъд Вала - Исландия

Дивият север на малкия европейски остров напълно пасва на света отвъд Вала. Националният парк Vatnajökull и ледникът Svínafellsjökull са местата, където Джон Сноу се сблъсква със Свободния народ (и му казват, че не знае нищо). За сезон 3 действието е заснето около замръзналото езеро Mývatn.

С началото на 4-тия сезон снимките се местят в националния парк Thingvellir, който се превръща в дома на диваците от сериала. Thingvellir е изключително красива защитена местност.

Тингвелир (Исландия) - земите отвъд Вала

Зимен хребет, Драконов камък и Железните острови - Северна Ирландия

Северна Ирландия е мястото, където е заснета най-голяма част от сериала. Всичко от Кулите на Зимен хребет, брега на Железните острови до скалния бряг, където магьосницата Мелисандра "ражда" сянката, са различни дестинации от Зеления остров.

Местните власти са напълно съгласни със снимките, тъй като само от туристи, дошли да се потопят в магията на "Игра на тронове", в хазната са влезли близо 110 млн. долара. От своя страна, Европейският фонд за регионално развитие отпуска 15,5 млн. долара за създателите на "Игра на тронове". Ситуация от сорта на "всички печелят". А и в крайна сметка, кой не иска да се докосне до тези магически места?

Източник: Bulevard.bg