Със сигурност списъкът има разновидности, но ето няколко идеи какво е добре да включим непременно в менюто си

Каквото и да си говорим за режим и диети, хората ежедневно затормозяват своя организъм с начина си нa живот и хранене. Това дава отражение върху външния вид, здравето и тонуса. Задават се празници и мнозина са склонни да прекаляват с храната, което затормозява функциите на черния дроб и други важни органи.

Все пак обаче има някои храни, които помагат за възстановяване на нормалния и здравословен ритъм на живот, напомнят от foodpanda и изброяват:

1. Чесън

Чесънът спомага за активизирането на важни ензими, които допринасят за изчистването на токсините. Освен това има антиоксидантно действие и противогъбични свойства. Съдържанието на аргинин пък дава сила и живец на организма. Хапвайте по две скилидки чесън дневно.

Виж още: Плюсове на чесъна, за които не знаем

2. Кафе

Кафето има важни свойства за понижаване на риска от чернодробни заболявания и съдейства за нормализиране на кръвното налягане. Действа тонизиращо и ободряващо, но може да бъде полезно само ако се консумира в норма - едно, максимум две кафета дневно, като е препоръчително да ги пиете без добавки като мляко, захар или други подсладители.

Виж още: Кафе за всеки ден от седмицата

3. Авокадо

Авокадото се слави като една от суперхраните, защото дава на организма голямо количество от необходимите мазнини, витамини и минерали. Филтрира вредните вещества и защитава клетките от увреждане. Подходящо е да се консумира както самостоятелно, така също в салата или в ястие.

4. Куркума

Тази вълшебна подправка намалява количеството на свободните радикали и вредата от нестабилните молекули. Освен това куркумата действа като естествен детоксикатор и нормализира теглото, като спомага за разграждане на излишните мазнини. Овкусявайте своите ястия с куркума, за да ви е вкусно и да сте здрави.

5. Грейпфрут

Грейпфрутът спомага за отмиването на токсините от тялото и предпазва клетките. Високото съдържание на витамин С действа антибактериално и противогрипно. Този плод е подходящ и за домашни разкрасителни процедури за лице, коса и тяло. Пийте всеки ден по една чаша сок от грейфрут или хапвайте в плодова салата.

Виж още: Храна и лекарства, които никога не бива да смесваме

Източник: foodpanda