За поредна година победителка в класацията е Ангела Меркел

Списание "Форбс" обяви годишната си класация на най-влиятелните жени в света. Германският канцлер Ангела Меркел за десета година е на първата позиция.

"През декември тя спечели трети 4-годишен мандат начело на най-динамичната икономика в Европа, ставайки жената, заемаща от най-дълго време изборен пост в Европейския съюз", аргументират избора си от изданието.

Виж още: С какво се занимават 25-те най-могъщи жени в света

Освен това тя е "преборила национална рецесия (в Германия) по време на световната икономическа криза" и е "в центъра на усилията да бъде направен опит да се помогне на Гърция да съживи икономиката си".

Angela-merkel-i-fransoa-oland

Единствената друга с потенциал за първо място

Според изданието само една жена има капацитета да измести Меркел от първото място и това е кандидатът за президент на САЩ Хилари Клинтън, която тази година е под номер 2, а през 2014-а беше шеста в класацията на "Форбс". Ако успее да надделее в надпреварата за Белия дом догодина, г-жа Клинтън ще стане първата жена, заемала най-високия пост в Америка.

Hilari-klintan-obyavyava-kandidaturata-si-za-prezident-na-sasht-v-izborite-prez-2016-g

Трета в класацията е Мелинда Гейтс, съпругата на на най-богатия човек в света Бил Гейтс. Председателката на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън отстъпва от втора на четвърта позиция.

Останалите в класацията

Пета в класацията е Мери Бара, президент и главен изпълнителен директор на американския автомобилен гигант "Дженерал мотърс".

Управляващият директор на Международния валутен фонд, французойката Кристин Лагард, отстъпва с една позиция до шестото място. Номер 7 е бразилският президент Дилма Русеф. 

Brazilskata-prezidentka-dilma-rusef

На осма позиция се нарежда Шерил Сандбърг, главен оперативен директор на "Фейсбук", която неотдавна овдовя. Девета се нарежда Сюзън Вожицки, директор в YouTube и "Гугъл". Десетката "затваря" съпругата на американския президент Барак Обама - първата дама на САЩ Мишел Обама.

Извън топ 10

Списъкът на най-влиятелните жени включва осем държавни глави и 15 милиардерки. 19 жени попадат в него за първи път. 

Сред тях е американската певица Тейлър Суифт, която този месец спечели осем музикални награди от сп. "Билборд", а клипът й Bad Blood стана най-гледаният в YouTube платформата Vevo през първото си денонощие онлайн - цели 20,1 млн. пъти.

Teylar-suift-sas-slanchevi-ochila

От класацията изпадат нейната колежка и сънародничка Лейди Гага, лидерът на продемократичната опозиция в Мианмар Аун Сан Су Чи и бразилският супермодел Жизел Бюндхен, която наскоро се оттегли от модния подиум, но не преди да свали всички дрехи за бразилския "Вог".

Източник: сп. "Форбс"