Японската компания Japan Dome House се занимава със строителството на куполни къщи от полипропилен от близо 15 години насам

Искало ли ви се е да живеете в къщичка като на татко Барба и семейството му? Уютните закръглени постройки бяха вдигнати за един следобед, после всеки се настани в собствената си стая и се зае да я обзавежда според настроението си.  Детска приказка, ще кажете - но не точно.

Японската компания Japan Dome House се занимава със строителството на куполни къщи от полипропилен от близо 15 години насам, но интересът към тях се повява след земетресението от 7-а степен по Рихтер в Япония през април м.г. Удивителното е, че след него комплексът Aso Farm Land, състоящ се от 480 куполни къщи от полипропилен, остава непокътнат.

Подобни жилища имат редица предимства, като основното е бързото строителство и въвеждане в експлоатация. За изграждането на един такъв куполен имот отиват два часа. Цената също е доста примамлива - 2000 долара.

Uyutnata kashta na tatko barba

Блоковете от полипропилен се обработват с огнеупорна течност. След това се режат отвори за врати и прозорци. Получената конструкция се шпаклова.

Куполовидната форма не е избрана случайно. Учени гарантират, че именно тя ще издържи и най-силното земетресение.

Източник: izolacii.eu