Има много начини да подлудите кучето си. За много от тях вероятно дори не сте наясно, че правите. Ако искате и вие да сте най-добрият му приятел, научете се да не го дразните

1. Използвате повече думи, отколкото езика на тялото

Ние, хората, обичаме да говорим, дори и на нашите домашни любимци, които не могат да ни разберат през повечето време. 

Кучетата може и да успяват да разкодират значението на някои думи - ела, храна, пусни и т.н., има такива, които научават дори стотици думи. Те обаче не разбират човешката реч, а разпознават значението на думите по езика на тялото ни.

Кучетата са експерти в това и могат да разберат какво си мислите или усещате дори вие да не осъзнавате, че го мислите или усещате. Но лесно можем да изпратим смесени сигнали към кучето, ако обръщаме внимание единствено на думите, а не на жестовете.

Често сме виждали хора, които казват едно нещо, но показват друго, а обърканото куче се опитва да разбере какво, за Бога, искат от него. 

Така например, когато кажете на кучето да "стои", а вие се навеждате към него и държите ръката си пред лицето му - сякаш спирате кола, кучето всъщност смята, че го каните да дойде при вас. Когато го направи обаче, вие го наказвате, защото не е спазило командата ви. Това е доста объркващо!

Един добър експеримент е да се опитате да прекарате цял ден с кучето си, без да казвате нито дума, комуникирайки само чрез тялото си. Тогава ще осъзнаете колко много можете да кажете, без да изричате нито дума, как да използвате движенията и позата на тялото, за да получите това, което искате от кучето.

2. Прегръщате го

Може да обичате да сграбчвате пухкавия си приятел, но повечето кучето мразят прегръдките. Ние, като примати, смятаме, че прегръдките са страхотни и изразяваме с тях подкрепа, любов, радост и други емоции. За нас изглежда напълно нормално да хванем нещо с ръце и да го стиснем.

Кучетата обаче не смятат така. Те нямат ръце и не могат да прегръщат. Вместо добронамереност, ако куче постави лапата си на гърба на друго куче, това е начин да покаже надмощие.

Без значение какви са намеренията ви, кучето гледа на прегръдките като на начин да упражните вашето надмощие над него. Много кучета толерират това, но някои се чувстват толкова застрашени и изплашени, че нападат.

Фотогалерия: Кучешки истории

3. Галите го по лицето и го потупвате по главата

Вие обичате ли да ви тупат по главата? Едва ли. Най-малкото е доста досадно, а може и да боли. Никой не обича и ръцете на непознати да го пипат по лицето. Ако някой протегне ръка към вашето лице, реакцията ви вероятно ще е да се дръпнете и да се ядосате, че е навлязъл в личното ви пространство.

Въпреки това повечето хора смятат, че кучетата обичат да ги потупват по главата. Истината е, че докато много кучета ще изтърпят това поведение от познат и доверен човек, на тях не им е приятно. 

Може да забележите, че кучето ви често се дърпа, когато посегнете към лицето му, за да го погалите. То ще ви позволи, защото сте шефът, но няма да му хареса.

Това е навлизане в личното пространство на кучето, също както е при хората. Затова отговорните родители учат децата си да галят нежно кучето по гърба, но да не го потупват и да не го бутат по лицето. 

Ако толкова искате да похвалите кучето за нещо, не го удряйте по главата, а го погалете по гърба, близо до опашката.

4. Вървите към непознато куче, гледайки го в очите

Всички знаем колко важен е контактът с очите. Приемаме го за признак на доверчивост и увереност, но трябва да сме наясно, че може да е също така неудобен и доминиращ. Зловещо е, когато непознат те гледа в очите, без да отмества поглед, особено ако се приближава. Ясно е накъде е насочено вниманието му, но какви са намеренията му? Трябва да прочетем лицето му, за да потърсим отговор на този въпрос.

Зрителният контакт е част от установяването на надмощие при много видове. Хората могат да използват и най-малките детайли по лицето, за да определят дали гледат приятел или враг. Но дори тогава, пак е зловещо някой непознат да те зяпа.

Същото е и за кучетата. Когато гледате непознато куче в очите, без да откъсвате поглед, може да се усмихвате и да изглеждате добронамерени, но кучето вероятно разчита погледа ви като доминиращ акт или дори агресия. Може да се подчини - да извърне поглед - или да започне да отстъпва и да лае. Във всеки случай, за повечето кучета, непознат да ги гледа в очите, докато се приближава към тях, не е нищо хубаво.

Ако искате да поздравите някое куче, подходете към него с леко наклонено тяло (не с рамене, насочени към него), отклонете погледа си и говорете тихо и спокойно. Всичко това ще помогне на кучето да разбере, че не му мислите лошо. То пак може да не иска да има нищо общо с вас, но поне не сте предизвикали защитна или агресивна реакция.

Видео: Кучетата през очите на една котка

5. Не предоставяте структура и правила

Кучетата искат, нуждаят се и обичат правилата. Може да си мислите, че стриктните правила правят живота на кучето скучен или лош. То обаче наистина иска да знае какво трябва и не трябва да прави. Това важи и за хората.

Децата се развиват чудесно, когато следват определено правила, но поемат по кривия път, ако им дадете пълна свобода. Сигурно познавате учтиви, възпитани деца, както и разглезени хлапета, които нямат социални умения или избухват, когато не получат каквото искат. Кои са отглеждани в среда с правила и граници и кои са по-щастливи? 

При кучетата е почти същото. Правилата правят живота по-предвидим, по-малко объркващ и не толкова стресиращ.

Като говорим за объркващо, кучетата не разбират изключенията от правилата. Не разбират, че могат да скачат по вас, когато сте с домашните дрехи, но не и когато сте с официалните. Те не разбират, че им е позволено да се качат на дивана след баня, но не и след кална разходка навън.

Също така, да кажете "не" след нарушено правило, но да не направите нищо, за да помогнете на кучето да спре това поведение и да научи правилото, не се брои за възпитание. Кучетата се справят отлично, когато знаят къде са границите. Когато прекарвате достатъчно време с тях, за да ги научите на това, ще се разбирате чудесно, а и ще заздравите позицията си на лидер.

6. Принуждавате кучето да дружи с кучета или хора, които очевидно не харесва

Също като повечето социални видове, кучетата си имат любими приятели и свои врагове. Лесно се вижда с кои други кучета и хора то иска да контактува и с кои предпочита да няма нищо общо.

Въпреки това има много стопани, които си затварят очите за сигналите, които им дава кучето. Често ентусиазирани стопани вкарват насила кучетата си в социални ситуации в парка, когато е очевидно, че по-скоро предпочитат да са си вкъщи. Или пък позволяват на непознати да галят кучетата им, дори когато те показват, че искат да бъдат оставени на мира.

Важно е да се отбележи, че това не е същото като окуражаването на срамежливо или страхливо куче. Малките стъпки, с които да му помогнете да излезе от зоната си на комфорт и да го възнаграждавате за това социално поведение, са важни, за да има балансиран живот.

Но да познавате разликата между внимателното, даващо награди избутване извън границите му и грубото налагане е много важно за безопасността и психиката на кучето. Когато го притискате и стигнете твърде далеч, кучето може да отговори със сила. То ви дава знак след знак след знак и накрая му остава единствено да покаже зъбите си. Още по-лошото е, че неговото доверие във вас като защитник и водач е подкопано.

Фотогалерия: Кучешките породи според родината им

7. Разхождате го, без да му давате възможност да изследва и подушва

Има разлика от разходка до разходка. Определено е важно да научите кучето да се подчинява, когато е на каишка. Не по-малко важно е обаче и да му позволявате да изследва околността, докато го извеждате на каишка.

Кучетата виждат света с носа си и за тях е също толкова важно да подушват, колкото е за нас да виждаме. Може да се каже, че кучето оценява миризмата на едно дърво така, както ние оценяваме красивия залез. То не обича, когато не може да разгледа света поне за няколко минути на ден. Твърде често хората са прекалено фокусирани върху разходката с единствената цел ходене или тоалетна.

Направете услуга на кучето си и посветете една от дневните му разходки на изследването - вървете бавно и му позволявайте да открива света с носа си. Ходете на нови места, не го дърпайте, докато то не тръгне само. За да разграничите двата вида разходки, може да използвате различни каишки, за да разбира кучето какво ще правите.

8. Държите го изкъсо

Колкото добре кучето разбира езика на тялото, толкова добре усеща и когато сте напрегнати, дори и през каишката. Като го държите на къса каишка, вие го стресирате и дразните, а тези чувства се пренасят и към вас. Сигурно ще кажете, че нямате друг избор, защото кучето ви дърпа. Затова е важно да го научите да ходи спокойно на свободна каишка.

Между вас и кучето преминава много енергия по каишката. Когато я държите отпусната, вие казвате на кучето, че всичко е наред и няма причина да се тревожи и да бъде напрегнато. Когато го дърпате към вас, все едно му казвате, че трябва да е нащрек и напрегнато.

Също както вие не обичате кучето да ви дърпа, то също не обича постоянно да го дърпате и да бъде под напрежение. Освен това то е много наясно, че не може да се отърве от вас, дори да мисли, че трябва да го направи. Куче, което е на къса каишка, по-често лае и реагира агресивно дори в най-малките социални ситуации.

Това нещо се усвоява трудно и много стопани го пренебрегват, но е важно разходките с кучето да бъдат приятни и спокойни.

Фотогалерия: Кучета, маскирани като извънземни

9. Напрегнати сте

Опъването на каишката не е единственият начин кучето да долови как се чувствате. Можете да познаете кога един човек около вас е напрегнат, дори да не го осъзнавате. Кучетата също го могат.

Колкото по-стресирани и под напрежение сте, толкова по-стресирано ще е и кучето ви. А то, също като нас, не обича да се чувства така. Може да обвинявате него, но следващия път, когато кучето ви е раздразнено и стресирано, погледнете първо към себе си. Кучето може да е като огледало за вас. Когато вие сте спокойни, то също ще е спокойно.

10. Скучни сте

Случвало ли ви се е да сте с човек, който е тотално скучен? Помните ли колко скучно ви е било, когато сте ходили с родителите си по техни задачи? Не сте можели да участвате в разговорите на възрастните, които и без това са били скучни, а през цялото време са ви повтаряли да стоите мирно и тихо. На вас обаче много ви се е искало да бягате или да счупите нещо.

Така се чувства кучето ви, когато му стане скучно. То много мрази да няма какво да прави. Вие обаче се прибирате след работа и просто искате да си починете, да свършите няколко неща, да направите вечеря и да се опънете на дивана. Това обаче е най-досадното нещо за кучето ви - цял ден ви е чакало, за да му обърнете малко внимание.

Ако кучето прави бели - влиза в шкафове и кутии, яде обувките ви или гризе краката на масата - то ви показва колко му е скучно. Има обаче лесно решение на този проблем - тренировъчните игри. Научете кучето на нови номера, припомняйте си стари номера, играйте на криеница с любимата му играчка или пък го изведете навън.

Един час такива занимания ще разнообразят значително ежедневието на кучето. Движението и разходките са важни, но като го накарате да си напрегне малко ума, то ще е много щастливо.

11. Дразните го

Това е доста очевидно, но все пак ще го споменем, защото повечето хора го смятат за забавно. Не лайте на кучето, когато го подминавате на улицата. Не махайте и не говорете на куче, което ви лае зад прозорец или врата. Не дърпайте опашката на кучето. 

Списъкът е дълъг, но накратко, не правете нищо, което дразни кучето ви, понеже ви се е сторило забавно. За него не е забавно и може сериозно да повлияе на поведението му. Освен това може да се сдобиете с нови белези от зъби.

Фотогалерия: Най-очарователното грозно куче

Източник: IskamDaZnam.com