Не всички видове рак се дължат предимно на "лош късмет", а правилата, които трябва да спазваме за здравословен живот, са прости и лесни, твърди Арън Каръл, преподавател по педиатрия от университета на щата Индиана, в "Ню Йорк таймс"

Американците се страхуват от рака и има защо. За разлика от други неща, които ни убиват, той често ни идва сякаш като гръм от ясно небе.

Все повече стават обаче доказателствата, че ракът също би могъл да се предотврати. Това донякъде успокои хората, но за зла участ разпали още повече и страховете им.

Като лекар съм виждал доста хора, убедени, че сърдечносъдовите заболявания, които са най-смъртоносни за американците, могат да бъдат до голяма степен контролирани. Мнозина вярват, че ако се хранят по-здравословно, бъдат по-активни физически и спрат цигарите, могат да подобрят здравето си.

Това разбиране обаче пренебрегва факта, че хората не могат да променят редица рискови фактори като възрастта, расата и фамилната предразположеност.

Същевременно отношението към рака не е такова. Хората смятат, че той е извън техния контрол.

Виж още: От какво умират богатите

Проучване в сп. "Сайънс", поместено през януари 2015 г., подкрепяше това виждане. В него се правеше опит да се обясни защо някои тъкани предизвикват рак по-често в сравнение с други. Установяваше се ясна връзка между риска от развитие на рак и това колко пъти се дели една клетка в хода на човешкия живот.

С други думи, в това изследване се твърдеше, че колкото повече се самовъзпроизвежда човешката ДНК, толкова по-често има риск нещо да се обърка. Някои възприеха това като обяснение, че ракът се дължи много повече на "лош късмет", отколкото на

други фактори, които човек би могъл да контролира

Но това простичко обяснение не е действителният извод от проучването. Клетките на белия дроб например се делят сравнително рядко и въпреки това ракът на този орган е често срещан. Клетките в стомашно-чревния тракт се делят непрекъснато и имат по-малък дял в заболяванията от рак. Някои видове рак, например меланомата, се приписват повече на вътрешни фактори (или такива, върху които нямаме контрол), докато е всеизвестно, че основна причина за тях са външни фактори като излагането на слънце.

Освен това изследването бе съсредоточено повече върху относителния риск от рак при едни тъкани в сравнение с други. А това, което всъщност ни интересува, е доколко промяната на поведението ни би могла да намали нашия личен риск да се разболеем от рак.

Виж още: Учени: Сами си докарваме рак с ядене и пиене

Друго, по-скорошно научно изследване, публикувано в сп. "Нейчър", твърди, че можем да направим много по въпроса. Немалко проучвания са показвали, че излагането на рискови фактори в околната среда има огромен "принос" за заболеваемостта от много видове рак.

Начинът на хранене се свързва с рака на дебелото черво. Алкохолът и тютюнопушенето - с рака на хранопровода. Човешкият папиломен вирус HPV - с рака на маточната шийка, а хепатит С с рака на черния дроб.

И вероятно сте паднали от Марс, ако не знаете, че пушенето води до рак на белия дроб, а прекаленото излагане на слънце - до рак на кожата.

Виж още: Кои жени са застрашени от рак на маточната шийка

С усъвършенствани техники на моделиране учените стигат до извода, че под 30% от риска да се разболеем от рак в хода на целия ни живот идва от вътрешни рискови фактори - т.нар. "лош късмет". Останалите са все неща, които имаме силата да променим.

Най-новото проучване, в JAMA Oncology, се стреми да установи количествено как здравословният начин на живот може ефективно да намали риска от рак. Учените идентифицират четири области, които често се споменават, когато стане дума за профилактика на заболявания:

тютюнопушене, консумация на алкохол, затлъстяване и физическа активност

Според заключенията им хората, които се придържат към здравословни равнища във всяка от тези дейности, попадат в "нискорисковата" група. Рискът от рак при тях е сравнен с останалите дългогодишни участници в проучването, националната статистика за раковите заболявания и данните от две други изследвания - Nurses’ Health Study и Health Professionals Follow-up Study.

От близо 90 хил. жени и над 46 хил. мъже 16 531 жени и 11 731 мъже попаднали в нискорисковата група. За всеки вид рак учените са калкулирали процент на хората, които са заболели от рак, но са можели да го избегнат, ако бяха възприели нискорисково поведение.

При рака на белия дроб този дял е около 82% от жените и 78% от мъжете. При рака на дебелото черно и ректума - около 29% от жените и 20% от мъжете. При рака на панкреаса - около 30% и при двата пола. Ракът на гърдата е предотвратим в далеч по-малка степен - при едва 4%.

Като цяло обаче около 25% от случаите на рак при жените и 33% при мъжете са потенциално предотвратими - както и близо половината от смъртните случаи, дължащи се на това заболяване.

Никое проучване не е съвършено и това не прави изключение... Но това не омаловажава резултата - че вероятно подценяваме до каква степен

появата на рак може да се избегне чрез здравословен начин на живот

По-тревожното за мен е, че хората вероятно тълкуват тези изводи като основание да хвърлят вина върху хората, които са се разболели от рак. До голяма степен заболяването все още е извън човешкия контрол и няма основание на хората да се отказва помощ, защото не са се постарали достатъчно да останат здрави.

Виж още: Кога храненето може да ни разболее от рак

Намирам за тревожно, че според това проучване "нискорисковия" статут изисква спазването на здравословните норми във всяка от четирите области, а провалът дори в една от тях ви поставя във високорисковата категория. Да се изисква това от хората е прекалено.

При по-внимателно четене обаче си дадох сметка, че изискванията не са твърде високи. Да не се пуши означава да не си пушил никога или да си отказал цигарите преди поне пет години. Умерената консумация на алкохол означава средно не повече от едно питие дневно за жените и максимум две за мъжете. Това е повече от достатъчно и в никакъв случай

не изисква пълна и безусловна трезвеност

Адекватното тегло е дефинирано като индекс на телесно тегло (BMI) поне 18,5 и не повече от 27,5, като за граница при наднормено тегло се смята 25. Това означава, че не трябва непременно да сте слаби, просто трябва да се стремите да останете под границата на затлъстяване (30).

Колкото до физическата активност, лимитът е поне 150 минути седмично двигателна дейност с умерен интензитет, или 75 минути с висок интензитет.

Ще се изненадате колко много от вас попадат в нискорисковата категория.

В много случаи превенцията е не само най-евтиният вариант, а и най-ефикасният. Простичките промени в поведението имат потенциала да осуетят появата на ракови заболявания при много хора. Страничният ефект също е положителен - предотвратяване на здравословни проблеми в редица други области.

Инвестицията в тези усилия може да не е така вълнуваща, но би довела до по-високи резултати.

Виж още: Нередовният сън може да ни докара рак

Източник: Арън Каръл / "Ню Йорк таймс"