Сърдечно-съдови заболявания, рак, деменция и диабет са болестите, които морят жителите на държавите с най-високи доходи

Статистиката на Световната здравна организация (СЗО) относно основните причини за смъртност определя сърдечно-съдовите заболявания - като миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност - за най-големия убиец в света.

Представете си всички мъже, жени и деца, починали по света през 2011 г., като група от 1000 души. От тях 141 щяха да идват от държавите с ниски доходи на населението, а 368 щяха да са от страни със средни, но по-скоро ниски доходи. 322 щяха да са от страни със средни, но по-скоро високи доходи, а 169 - от най-държавите с най-богати жители.

153 от тях щяха да са деца под 15-годишна възраст, 412 щяха да спадат към възрастовата група 15-69, а 435 от тези 1000 щяха да са на 70 и повече години.

В повече от половината случаи смъртта им се дължи на някоя от 10-те най-разпространени причини за край на живота.

Водещи в класацията са исхемичната болест на сърцето (7 млн. случая през 2011 г.) и инсултът (6,2 млн). Близо двойно по-нисък (3,2 млн.) е делът на респираторните инфекции на долните дихателни пътища, които засягат трахеята, бронхите, бронхиолите и белите дробове. Това е и основната причина за смъртност в най-бедните държави, където в Топ 3 са още ХИВ/СПИН и диарийните заболявания.

В световен мащаб расте делът на хроничните страдания - ракът на белите дробове е довел до 1,5 млн. смъртни случая (2,7%) през 2011 г., с 300 хил. повече спрямо 2000-та. Това е и третата най-честа причина за смъртност в богатите държави, наред с рака на дебелото черво (на седмо място) и рака на гърдата (10-о място).

На четвърто място при хората с високи доходи се нареждат болестта на Алцхаймер и другите форми на деменция, следвани от хроничната обструктивна белодробна болест, която се дължи главно на тютюнопушенето, и респираторните инфекции на долните дихателни пътища, а предпоследното място в десетката заема хипертоничната болест на сърцето.

Преди нея е захарният диабет, който отсъства от Топ 10 при държавите с ниски доходи, но в световен план е причина за смъртта на 1,4 млн. души през 2011 г. (2,6%), също ръст спрямо починалите 1 млн. души през 2000-та.

Характерно в държавите със средни доходи е високият дял на смъртността заради пътни катастрофи, които при по-състоятелните се изкачват до шесто място в списъка с причините, следвани непосредствено от рака на черния дроб и (на 10-о място) рака на стомаха.

Вместо раковите заболявания, в класацията на честите причини за смъртност в държавите с по-ниски доходи присъстват ХИВ/СПИН, туберкулоза, преждевременно раждане - заедно с маларията и недохранването при най-бедните.