Съвети какви ПИН кодове да не използваме, както и най-популярните схеми на измамниците за източване на карти

Измамите с кредитни карти са нещо изключително разпространено. Това до голяма степен се дължи на факта, че много хора използват опасни ПИН кодове или пароли на компютрите си, а практиката е показала, че това само може да ни донесе главоболия.

Въпреки че банката ни дава служебн ПИН код, мнозина предпочитат да изберат свой. И макар това по принцип да се приема като ход, който предоставя сигурност, може да се окаже, че се е случило точно обратното.

Има няколко основни грешки, които всеки прави, когато въвежда ПИН код на нова карта или променя стария си. Специалистите ни препоръчват да избягваме следните цифрови комбинации: 

- рожденната ви дата 

- рожденната дата на децата ви или друг близък човек 

- четири еднакви числа (най-вече за четири нули) 

- пощенския код на района, в който живеете 

- годината ви на раждане 

- настоящата година 

- цифри от мобилния ви телефон 

- датата от сватбата ви или някоя годишнина

Най-добре е ПИН кодът да бъде случайна комбинация от числа, които да запомните добре и да не казвате на никого. Дори обаче да избегнете тези комбинации, съществуват много начини, с които крадците могат да се опитат да се сдобият с тази важна информация.

Виж още: Руснаци създадоха вирус, който краде данни от банкоматите

Ето някои от най-разпространените методи за кражби от банкови карти, заедно със съвети за предотвратяването им:

"Неработещият" банкомат

Прилага се най-често в по-бедните азиатски държави. Престъпниците обичайно избират за удар банкомати в тъмни улички и вечер залепят с тиксо отвора през който излизат банкнотите. Така, нищо неподозиращите жертви, въвеждат данните и сумата, която искат да изтеглят, но валутата не се появява. В повечето случаи реакцията е просто да се отправят към друг банкомат, а след тях злосторниците спокойно махат тиксото и прибират вече изтеглената сума.

Съвет: Винаги оглеждайте внимателно устройството преди теглене, а в случай на засечка, звънете на телефона, посочен отзад на картата ви, без да се отделяте от банкомата.

"Ливанска примка"

Подобен на горния, но прилага по-изпипана стратегия. Измамникът поставя парче от фотолента в отвора за поставяне на картата. След осъществяване на операцията, картата остава блокирана в банкомата. В този момент отнякъде изниква „доброжелател”, който потвърждава, че нещо не е наред с банкомата и първо трябва два пъти да се въведе ПИН кода си, а след това да се натисне "Отмени". Естествено, нищо не се случва, разстроеният турист тръгва да търси близка банка за съдействие, а мошеникът, запомнил въведеният пред очите му ПИН код, става притежател на чуждата банкова карта.

Съвет: Никога не приемайте услуги от непознати край банкомата и на никого не показвайте своя PIN код. Ако банкоматът „глътне” картата ви, веднага звънете в банката и я блокирайте.

Лепенки по клавиатурата

Друг много популярен трик за източване на карти е поставянето на лепенки върху клавиатурата на банкомата. По този начин измамниците се сдобиват с ПИН кода, а джебчия след това ви отървава от дебитната карта.

Съвет: Внимателно оглеждайте клавиатурата на банкомата и при най-малки съмнения, се откажете от операцията. На непознати места най-добре е да теглите пари направо от банките или от банкомати в хотелите.

Виж още: Как да защитим банковата си карта
 
Скиминг

Устройство, което се поставя в банкомата и при операции с банкова карта, копира цялата информация от нея. След това престъпниците лесно могат да изготвят дубликати като въведат в тях източените данни.

Съвет: Няма как да бъде разпознато от пръв поглед, затова и тук в сила е препоръката да се теглят пари само от надеждни места като банкови офиси например.

Видеокамера на банкомата

Още един начин да се узнае ПИН кода, преди картата да бъде задигната е монтирането на видеокамера в близост до клавиатурата.
Съвет: Винаги прикривайте с ръка въвеждането на PIN-а. Ако наблизо се навърта, някой не страдайте от излишни скрупули и го помолете да се отдалечи.

Телефонен и електронен фишинг
Притежателят на картата получава обаждане или SMS "от банката", че е регистриран опит за теглене. Следва молба да потвърди данните си.

Съвет: Не се поддавайте на паника и не откликвайте. Банките нямат такава практика, просто защото нямат право да искат информация за кода или номера на картата от нейния притежател.

Компютърни вируси

Преди няколко години светът беше залят от вълна от вируси, генерирана главно от руски хакери. При пробив в компютрите, от цялата информация, вирусите откриваха и „заделяха” номера на сметки и кодове. Не след дълго от сметките започнаха да изчезват пари.

Съвет: Периодично обновявайте антивирусните си програми. Не посещавайте съмнителни сайтове и не отваряйте файлове, изпратени от непознати за вас източници.

Виж още: Нов зловреден код блокира кюмпютри

Източване през интернет магазини

Не всички интернет магазини са безопасни - много от тях не са си направили труда да инвестират в скъпи системи за защита и са като широко отворени врати за всякакви мошеници. Достатъчно е само веднъж да въведете данните от картата си, за да бъде източена след няколко часа.

Съвет: Избягвайте непроверени и неизвестни интернет магазини. Направете си отделна карта за онлайн-пазаруване, операциите с която се осъществяват само след изпращане и потвърждаване на кода през мобилния ви телефон.

Фалшиви банкомати

Банкомати на оживени улици или пък в големи търговски центрове също не винаги са безопасни. Има много регистрирани случаи, при които се оказва, че става въпрос за фалшиви устройства, имитации на оригиналните апарати, които приемат картата, свалят данните ѝ и след това излиза надпис, че няма пари в устройството или пък "апаратът временно не работи, моля да ни извините".

Съвет: Осигурете си сума за шопинг в местна валута предварително от надежден източник. Не плащайте с карти в малки магазини.

Виж още: "Майкрософт" забранява глупавите пароли

Източник: arrivo.ru