Според директора на Националната галерия Слава Иванова критиките към културния министър от страна на Владо Руменов нямат общо, а уволнението му е заради "серия от пропуски в трудовата дисциплина"

Един от гостите на предаването, което възмути културния ни министър Вежди Рашидов - Владо Руменов, е бил освободен от работата си в Националната галерия на следващия ден. 

Той бе сред тримата гости на предаване по БНТ, водено от журналиста Георги Ангелов, който на свой ред бе заплашен от Рашидов да внимава какво говори, защото държавата му плаща заплата.

За уволнението е споделил сам Руменов на профила си във "Фейсбук":

"Явно съм наивник на напреднала възраст...
Гордеех се, че след 10. ХІ. 89-та можем велегласно да изразяваме мнението си, без за това да ни вкарват в Белене.
Е, за публичната си критика на политиките към културното наследство не бях вкаран в Белене, но бях уволнен. Да не би да е било под натиска на министъра на културата...
Свобода на словото...
Красиво звучи..."

Руменов пише още, че е бил уволнен ден след интервюто си пред телевизията, след като е работил в НХГ от 1976 г. досега. Изтъкнатата причина е "завишаване на ценза, необходим за заеманата от мен длъжност".

Уволнението идва на фона на скандала с министър Рашидов след предаване на БНТ, посветено за Закона за културното наследство, където гостите изразиха остра критика към предлаганите промени. Последва писмо от министъра до БНТ, в което той разкритикува водещия на предаването Георги Ангелов и му напомни, че държавата му плаща заплатата.  

Виж още: Георги Ангелов: Кой съм аз, та да си въобразявам, че съм свободен журналист

От пресцентъра на Министерството на културата посочват, че Вежди Рашидов не е назначавал Владимир Руменов на поста и не може да го уволни. Националната галерия е второстепенен разпоредител с бюджетните средства и е пряко подчинена на министерството.

Не политическа критика, а пропуски в трудовата дисциплина

Пред "Дневник" директорът на галерията Слава Иванова коментира, че не вижда връзка между двете неща - интервюто на Руменов и последвалото му уволнение - и посочи, че причината за освобождаването му от длъжност е "серия от пропуски в трудовата дисциплина".

За пример посочи, че Руменов тествал неоторизирано паник бутоните в криптата на "Александър Невски" и предизвикал хаос. Тя обаче не му отправила писмени предупреждения, защото след това излязъл в дълъг отпуск по болест. Съвпадението на датите било стечение на обстоятелствата. 

Източник: "Дневник"