Няколко съвета как да се отървете от нервното напрежение от гаден ден на работа

На всеки се случва да има тежък дни, в които просто да иска да падне и да заспи на място или да се пъхне в някое тихо и мрачно място. Най-добрият начин да се решат такива проблеми действително е да се приберете и да си починете или да се видите с приятели. Въпросът е, че това не винаги е възможно. Понякога просто трябва да продължите тези дни до самия им край, колкото и неприятно да ви е. 

Това не означава обаче, че и тези ситуации нямат решение. Най-важното е да се успокоите. От Inc.com дават няколко полезни съвета как това да стане и да се отървем от излишния стрес, за да си свършим работата:

1. Дишайте дълбоко

Опитайте за 10-15 минути просто да затворите очи (без да заспивате) и да се съсредоточите само върху дишането си. Изолирайте всички други шумове и хора. Просто дишайте дълбоко. Ще останете изненадани колко добре се чувствате след това.

Виж още: 5 съвета как да се справим със стреса от претоварването

2. Помислете за нещо (или някой), които ви вдъхновява

Всеки има теми, за които може да говори вдъхновено. Това са онези неща, които реално ни карат да тиктакаме. Намерите ли своя обект на вдъхновение, в трудни ситуации просто обърнете мислите си натам. Ако обичате да ловите риба, представете си как ловите риба. Ако сте влюбени, сетете се за човека, когото обичате. Замислете се за близките си и как искате да ги накарате да се гордеят с вас. Това е един изключително лесен метод да си напомните, че ви е грижа не само за най-близките ви, но и за самите вас.

3. Пийте вода

Пиенето на вода е едно от първите неща, които забравяме, когато сме заети с огромен куп задачи. Важно е да се знае, че има огромна разлика между начина, по който работи тялото ни, когато сме хидратирани и когато не сме. Отпивайте малки глътки вода през целия ден и превърнете тези моменти в кратки мигове на почивка, в които да прочистите съзнанието си от натрупаната излишна информация.

Виж още: Седем неща, които ни стресират всекидневно

4. Изолирайте се за малко

Намерете си тихо и спокойно място, далеч от колеги и приятели, и за някакво кратко време просто се усамотете, за да подредите мислите си. Този метод е изключително благотворен, дори и ако денят ви е нормален. Усамотяването помага да подредим мислите си и да си определим приоритетите за деня, а може дори да ви даде да намерите вдъхновение за решението на проблем, който ви тормози.

Източник: Inc.com