Връхните дрехи може да се поддържат чисти и без химическо чистене

Жителите на столицата сме известни с това, че виждаме какво дишаме. Градският въздух не е никак чист и това създава големи проблеми и дребни затруднения. Налага се например да полагаме специални грижи за дрехите и обувките си. И ако ви е жал за парите, които ще дадете за химическо, ето вариант как да поддържате зимното яке чисто.

1. Закопчайте циповете и копчетата. Обърнете якето наопаки.

2. Перете якето отделно от всички други дрехи.

3. Използвайте само течен препарат, по възможност за деликатни тъкани. Не бива да се използва прах, той не се изплаква добре, и може да причини слепване на вътрешни детайли на якето, а също да остави неприятни сивкави следи. Същото се отнася и за омекотителите - и те оставят неприятни следи.

4. Изберете най-щадящата програма на пералнята и ниска температура. Най-добре е да се пере със студена вода и да се изплакне 3-4 пъти.

Tenis topki
Неочаквано приложение на топките за тенис

5. Ето я забавната част. Когато перете зимно яке, най-важното е да не се степа пълнежът (особено ако е от пух). За да избегнете това, пъхнете в барабана на пералнята специални топки за пране или просто две-три обикновени тенис топки - при въртене те се удрят и пречат на пълнежа да се степва.

6. Сушене. Когато измъкнете якето от пералнята, обърнете го на лице и го увесете на закачалка. Най-добре, разбира се, се суши на открито или на проветриво място (това важи за всяко пране, не само за зимните якета). Не го сушете близо до радиатори.

7. Пълното изсъхване може да отнеме известно време. За да го позабързате, от време на време разтърсвайте якето.

Източник: "Брайт сайт"