Спасители от Българския червен кръст дават няколко важни съвета, ако забележим, че някой се дави

Лятото дойде, а с него и желанието човек да поплува в прохладната вода на морето, някой вир или на басейн. И ако по плажовете и край басейните има обучени спасители, които могат да помогнат на човек в нужда, край различните язовири, езера, вирове и т.н. няма човек, който да отговаря за сигурността на плажуващите. 

Според данните на Българския червен кръст (БЧК) около 5 млн. българи не могат да плуват, а статистиката показва, че през 2013 г. 103 души са загубили живота си в следствие на удавяне, 16 от които деца. През 2016 г. удавените са 133, от тях - 14 са деца, съобщава Би Ти Ви.

Виж още: За какво да внимаваме при мъртво вълнение и бурно море

Най-много инциденти има на неохраняеми водоеми - 62%, а при плажовете са около 38%. Затова е важно да знаем няколко ключови неща, ако видим човек, който се дави. Какво съветват спасителите от БЧК?

Как можем да помогнем

Основното правило при спасяване на давещ се човек е да се избягва пряк контакт с него. Спасители съветват да използваме помощни средства, като дълъг прът или метла, с които да издърпаме давещия се.

Ако се намира по-навътре във водата, тогава можем да хвърлим туба от минерална вода със съвсем малко течност в нея, която давещият се да използва като пояс и да успее да доплува до брега или да изчака помощ.

При пряк контакт с давещия се е възможно той да ни повлече заедно с него и по този начин да бъдат изгубени два човешки живота.

Виж още: 10 опасности, които ни дебнат при къпане и плуване във водоемите

Ако сме на плаж, спасителите съветват да се съобразяваме стриктно с цвета на флага за плуване. При зелен флаг плуването е разрешено, при жълт - трябва да сме с повишено внимание, при червен и черен флаг плуването е напълно забранено.

Според БЧК часовете по плуване отново трябва да станат задължителни в училище, но повечето учебни заведения нямат база, където децата да тренират. 

Източник: Би Ти Ви