Бившият селекционер по футбол Любослав Пенев разкри подробности за работата си в националния отбор и какво мисли за шестима души от Изпълкома на БФС

Става въпрос за Венцеслав Стефанов, Атанас Фурнаджиев, Кирил Домусчиев, Борислав Михайлов, Емил Костадинов и Йордан Лечков. 

Ето изповедта на Пенев пред Би Ти Ви, цитирана от Sportal.bg

"Ако ме обстрелват от НАСА, ще съм притеснен, но за момента съм окей. Като казвам "Любо Пенев", се познавам много добре. Не съм на 18 или 24 г. Аз съм Любо Пенев - отговорен, работохолик, честен. Готов съм да изслушам друго мнение. Послушко означава треньор, който е зависим от всички. Вземи този, вземи онзи, пусни този на този пост. Аз не го позволявам! При мен има йерархия, а не анархия. При мен има един началник и това съм аз. Прав, крив, това е моята философия за правилна работа", каза Пенев, след което подкара поименно хората от Изпълкома. 

За изказването на Борислав Михайлов, че футболистите са провалили треньора: 

"Нямам такава информация. Ако той има такава информация, защо ме освобождават мен, а не футболистите?", каза Любо, след което продължи с другите имена. 

За Венци Стефанов: 

"Не съм съгласен и не приемам критиките, а и оценките за моята работа. Говоря за думите на хора от Изпълкома. Казвам имена. Венци Стефанов за мен: "Той не е изгонен, а сменен". Какъв е този нов термин?"

"Мен ме е срам да гледам националния отбор", друг негов цитат. Може да го е срам, защото няма футболист от неговия отбор. Преди две години сигурно не го е било срам, когато имаше футболисти от Славия."

За Атанас Фурнаджиев:

 "Друг субект - Фурнаджиев, казва, че не разбира от футбол. Тогава защо говориш? Гледай си цолажа на джантите и не коментирай. Може да ми дава съвети за джипове, за коли, за цолаж на джанти, за интериорен паркет". 

За Кирил Домусчиев: 

"Той твърди: "Аз не разбирам, имам икономическо образование, но да си кажа". Домусчиев може да дава насоки какъв да е цветът на хапчета. Да ходи да си брои корабите на пристанището. Знам го, в чужбина е много нисичък човек. Нисък е. Не че по принцип е много висок. Когато човек говори повече, започва да говори глупости."

"Изобщо не съм афектиран, а съм си много красив. Още съм селекционер, нямам информация, че съм сменен. Тези хора нека помагат, но да не говорят за футбол. Домусчиев да говори за облик на отбора?! "

"Ти не знаеш какво е координация, тактическа дисциплина, външен, вътрешен. Това са сложни и непознати за тях термини. Да ми дават тези хора оценки за мен! Те не ме познават. Това че си казваме "здравей-здрасти", не значи нищо". 

След това Любо предприе известна пауза преди да подхване бившите си съотборници в националния Йордан Лечков и Емил Костадинов

"Не съм съгласен и не мога да приема, че хора, които нямат нищо общо с футбола, дават оценка за работата на моя щаб. Едните не знаят нищо, а другите - нещо. Въпреки че Лечков и Костадинов карат лиценз, не значи, че знаят и могат. Даже са им се смяли на последните изпити в НСА. Тези двамата не са ми приятели. Аз едно време съм им бил приятел на тях, но те на мен - не. Лечков е отговорник за мъжкия национален отбор и съм го виждал два пъти. Костадинов е отговорник за юношеските гарнитури, но не се мярка." 

Спомням си, че Костадинов веднъж беше гост в "Шоуто на Слави". Ако не съм прав, ще се извиня, но на камерата ми се мерна, че в книгата с пожеланията написа: "Бади такав какавто си". За три думички, три правописни грешки от г-н Емо. Има и едно "благодара". Темата е много тежка. Да ме извинява Емо, но ми идва леко неграмотен. За поста, който заема в БФС. Той е и отговорник за юношеските национални отбори, а онзи ден секретар от БФС се обажда на шефа на школата да му каже, че Боби е много ядосан и всички трябва да си подават оставките. Ало? Какво е това? Така ли работим?"

"Костадинов не е лошо момче. Аз го назначих за директор в ЦСКА. Но ми идва на работа в 11-12 часа. "Ако не отидеш да го събудиш, ще спи три дни". Това е цитат на Иван Вуцов. Когато ми идваше в 11 часа, му казвам: "Не се притеснявай, другите работят от 9 до 17, а ти ще работиш от 12 до 20 часа". 

"Най-много съм се виждал с Боби, но той не е Изпълкома. Там има 15 човека. Стигам и до Лечков. Лечков е един от известните лицемери в БФС. Това, което коментирам, са истории, истини и случки. Той явно чете по различен начин значението на думите. Той ли ще ми говори за етика и морал? Колко дела има този човек - 5, 7, 12? Не знам този човек как се разхожда свободно. Той щеше да си затрие града." 

"Тези хора ще ми говорят кой да е треньор. Един Домусчиев не го пускаха в училище 5 минути да рита топка. Той вдигаше ръка, но му казваха, че не става. Лечков и още двама-трима какво правят, когато се появят някъде? Само критикуват."

"Другите трима може да са полезни за обществото (б.а. - говори за Домусчиев, Стефанов и Фурнаджиев), но да не ми дават оценки. Пред фактите и боговете мълчат. Това е точната истина. Надявам се тези хора да не се обидят. Ние се объркахме 1, 2, 3 г., а тези хора за 9 г. не се объркаха нито веднъж", допълни Пенев.

Виж още: А сега накъде?