САЩ са нация от имигранти, напомни създателят на "Фейсбук" по повод ограниченията, налагани от президента Тръмп за граждани на седем мюсюлмански държави. Други технологични компании също реагираха негативно

През последните две-три години доста наши и македонски медии информират, че Марк Закърбърг има български произход - но се оказва, че това не отговаря на истината, констатира Profit.bg.

В края на работната седмица основателят на "Фейсбук" сподели в своя профил в социалната мрежа, че прадядовците и прабабите му са пристигнали в САЩ от Германия, Австрия и Полша, а родителите на неговата съпруга Присила Чан са бежанци от Китай и Виетнам.

САЩ е нация, съставена от имигранти, и би трябвало да се гордеем с това, допълва Закърбърг и продължава:

Подобно на мнозина от вас, и аз съм загрижен какво ще е влиянието на скорошните укази, подписани от президента Тръмп.

Трябва да се грижим за сигурността на страната си, но би трябвало да го правим, като се съсредоточим върху хората, които са действителна заплаха. Ако разширим фокуса на правоприлагането отвъд онези, които са реална заплаха, това би накарало всички американци да се почувстват по-малко сигурни, защото отклонява ресурси - докато милиони нелегални имигранти, които не представляват заплаха, ще живеят в страх от депортиране.

Освен това трябва да държим вратите си отворени за бежанците и хората в нужда. Защото сме такива. Ако преди няколко десетилетия връщахме бежанци, семейството на Присила нямаше да е тук днес.

Радвам се да чуя, че президентът Тръмп ще "измисли нещо" по въпроса с т.нар. "Мечтатели" - имигранти, доведени в тази страна като деца от своите родители. Понастоящем 750 хил. такива "мечтатели" се облагодетелстват от програмата DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), която им позволява да живеят и работят в САЩ законно. Надявам се, че президентът и неговият екип ще запазят тези привилегии и през следващите няколко седмици ще работя с екипа ни във FWD.us, за да намерим начин да се помогне.

Радвам се също така, че президентът вярва - държавата ни трябва да продължи да се облагодетелства от "изключително талантливите хора, които идват в страната".

Тези теми ме засягат лично не само заради семейството ми. Преди няколко години преподавах в средно училище и някои от най-добрите ми ученици бяха нерегистрирани. Те също са нашето бъдеще. Ние сме нация от имигранти и всички се облагодетелстваме, че тук идват най-добрите и най-умните от цял свят, за да работят, учат и допринасят за обществото ни.

Надявам се да намерите куража и състраданието да обедините хората и да направите този свят по-добро място за всеки.

Виж още: Стената на Тръмп с Мексико може да засегне българите в Чикаго

Постингът на Закърбърг от личния му профил във "Фейсбук" беше провокиран от указа на Доналд Тръмп, с който се налагат 90-дневни визови ограничения за граждани от седем държави с преобладаващо мюсюлманско население: Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен, които засягат дори притежателите на зелена карта.

Прекратеният прием на мигранти и бежанци оттам се представя като мярка на новата американска администрация срещу терористичните актове, извършвани от чужденци в САЩ.

Виж още: Тръмп поиска забрана за достъп на мюсюлмани в САЩ

Изказването на Закърбърг (чието име често се изписва и Цукерберг, Зукърбърг и т.н.) показва, че той няма български корени, отбелязва Profit.bg.

Марк Закърбърг е роден на 14 май 1984 г. в Ню Йорк, САЩ, а на 4 февруари неговото творение "Фейсбук" навършва 13 години. Според данни на "Блумбърг" и сп. "Форбс" той притежава над 55 млрд. долара, което му отрежда петото място в класацията на най-богатите хора в света.

Напоследък дори се спекулира, че основателят на социалната мрежа може да се кандидатира за Белия дом още на следващите президентски избори.

Междувременно "Епъл", "Гугъл", "Нетфликс" и други технологични гиганти също изказаха своите резерви по отношение на ограниченията. "Споделям вашата загриженост. Това не е политика, която подкрепяме. Свързахме се с Белия дом, за да обясним негативния ефект върху нашите колеги и фирмата ни", написа до служителите си шефът на "Епъл" Тим Кук.

"Епъл" не би съществувала без имиграция, не би процъфтявала и налагала иновации по този начин, категоричен бе той. Самият основател на компанията, покойният Стив Джобс, е син на сирийски имигрант.

Изпълнителният директор на "Гугъл" Сундар Пичай информира подопечните си, че от указа на Тръмп могат да бъдат засегнати поне 187 техни служители.

Основателят на онлайн аукциона eBay Пиер Омидяр, чиито родители са от Иран, определи указа като "чист фанатизъм".

Източник: Profit.bg, "Фейсбук", "Билборд"