Стената, която американският президент обеща още в кампанията си, би струвала между 8 млрд. долара (според Тръмп) и 40 млрд. долара (според експерти), а парите се очаква да дойдат от онези градове, които не изселват нелегалните си мигранти

Американският президент Доналд Тръмп подписа указ за изграждането на стена по границата с Мексико, съобщава БНР. 

Преди това той каза, че строителството ѝ ще започне до месеци, а планирането вече е в ход. В интервю пред телевизия Ей Би Си Тръмп посочи, че първоначално за строежа ще трябва да платят американските данъкоплатци, а след това средствата ще бъдат възстановени от мексиканските власти. 

"По един или друг начин ние ще бъдем компенсирани от Мексико. Казвам ви, че ще има плащане, то вероятено ще бъде под някаква сложна форма. Това, което правя, е добро за САЩ. То ще бъде добро и за Мексико, защото искаме съседната страна да бъде стабилна и солидна", заяви Тръмп. 

Виж още: Папата: Популизмът може да изведе на власт някой нов Хитлер

Строежът на стената, за която се очаква да спре потока от наркотици и нелегални имигранти, е едно от предизборните обещания на Тръмп. Според него, тя ще струва 8 млрд. долара. Според архитекти и инженери обаче, строежът на 1600-клометрова стена ще струва между 27 млрд. и 40 млрд. долара. 

Сблъсъкът с Чикаго

Парите за нея новият президент предвижда да вземе от  федералния резерв, предвиден за финансиране на големите американски градове. Не всички градове ще пострадат, а само тези, които отказват да депортират нелегалните си мигранти.

Сред тях е и Чикаго, където се намира най-голямата българска общност в страната.

Кметът на Чикаго обаче предпочита да бъде опозиция на президентските планове и заявява, че предпочита да остане без финансиране, отколкото да започне масово изселване на хора.

В свое интeрвю пък Тръмп сравни Чикаго с Афганистан, визирайки голямата престъпност в града, като по негови думи там има "ужасно клане", а хората постоянно стрелят по улиците.

Реакцията на Мексико

Междувременно президентът на Мексико Енрике Пеня Нието осъди решението на американския президент Доналд Тръмп да разпореди построяване на гранична стена, и нареди на консулствата да защитават правата на мигрантите в Съединените щати, предаде АФП. 

Докато опозиционни лидери призоваха Нието да отмени планираната среща с Тръмп във Вашингтон следващата седмица, мексиканският лидер не дава индикации дали ще отмени или ще проведе визитата. 

Виж още: Кой е новият шеф на ЦРУ

"Аз съжалявам и осъждам решението на САЩ да продължат строителството на стена, която с години ни разделя вместо да ни обединява", каза той в кратко телевизионно изказване. 

Стената дотук

Всъщност, още по времето на президента Бил Клинтън започна изграждането на стена между Мексико и САЩ - през септември 1993 г. По това време бяха реализирани 4 малки етапа. През 2006 г. Буш-младши подписва указ, който предвижда издигането на 1100 км стена.

Клинтън и Буш са построили общо 1078 км защитни съоръжения, а цялата дължина на границата между Мексико и САЩ е 3145 км. Преди Тръмп за стената са похарчени 7 млрд. долара.

Плановете на Тръмп са да довърши тази стена. Той смята, че трябва да се построят още 1600 км, а естествения релеф ще свърши останалото. По плановете на Тръмп за целта ще бъдат похарчени между 10 и 12 млрд. долара.

Източник: БНР