Рускоезични изгнаници от бившите съветски републики продължават да се присъединяват към групировката, а един от тях, наричан Омар Чеченеца, се издигна до военен министър на ИДИЛ - и загина едва 30-годишен

Спомнете си в колко холивудски (и не само) продукции злодеите говорят на руски. Това обаче не означава, че са руснаци.

Руската федерация, която е държавата с най-голяма площ в света, се състои от 85 териториални субекта: 46 области, 22 републики, девет края, три града с федерално значение, четири автономни окръга и една автономна област.

Освен нея, Съветският съюз, който се разпадна в началото на 90-те, включваше в състава си още 14 републики, вече независими държави. Трите прибалтийски - Литва, Латвия и Естония - станаха част от ЕС, Украйна се разведе шумно с Москва след падането на Виктор Янукович, а освен Беларус и Молдова, като отделни държави се обособяват севернокавказките Азербайджан, Армения, Грузия и азиатските Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан.

Последните три граничат с Афганистан, където 10-годишната гражданска война с участието на съветската армия стана една от причините за рухването на комунистическата империя. Още тогава се появяват данни, че нейни граждани минават към страната на муджахидините, които САЩ подкрепят, за да изтощят ресурсите на Москва.

Днес бившият СССР продължава да захранва Ислямска държава (ИДИЛ) със смъртоносни живи оръжия, а изгнаниците от постсъветското пространство са сред най-фанатизираните чуждестранни попълнения в групировката, обяснява "Ройтерс" в репортаж от руската столица.

Типичен пример е Тархан Батирашвили,

известен още с партизанското си име Омар ал-Шишани, или с прозвището Омар Чеченеца. През 2012 г. той заминава от родната си Грузия и днес следите му водят до самоубийствения атентат на летището в Истанбул, извършен, по първоначални данни, от руснак, узбек и киргиз.

"Каза ми: "Татко, трябва да намеря своя път в живота. Тази държава не се нуждае от мен", спомня си 73-годишният му баща Темур по повод решението на сина му да напусне своето родно място, населено с етнически чеченци, и да се запъти към Турция, а след това и към Сирия. Оттам му се обадил само веднъж.

Виж още: Франс инфо: България - тайният маршрут на джихадистите

Под знамето на ИДИЛ Батирашвили сформира военна част от рускоговорящи бойци, твърдят източници от САЩ и ООН. Терористичната клетка от бившите съветски републики, която уби 45 души на летище "Ататюрк", произлиза именно от тази група.

Откакто двамата чеченски братя от имигрантската общност взривиха бостънския маратон през 2013 г., атентатът на 28 юни в Истанбул е най-смъртоносният, извършен от екссъветски екстремисти извън пределите на някогашната супердържава.

На териториите под контрола на ИДИЛ влиянието на Батирашвили и неговите последователи от бившия СССР се усеща много преди терора на летище "Ататюрк".

Той става вторият човек в йерархията, а в американския списък с най-издирваните престъпници го определят като военния министър на организацията, позовавайки се на видео от 2014 г.

През март САЩ оповестиха, че е починал от раните си след техен въздушен удар в Североизточна Сирия. ИДИЛ обаче потвърдиха кончината му чак през юли, като според близката до тях информационна агенция "Амак" Омар е бил убит при сражение в Ширкат, южно от иракския град Мосул.

Виж още: Да, ставащото в Ирак беше предрешено

Обкръжението му се състои от руснаци, идващи от населения предимно с мюсюлмани Северен Кавказ, плюс бойци от Централна Азия, на които са поверени ключови функции в организацията.

Според снимки, които циркулират онлайн, пътните знаци в районите, контролирани от ИДИЛ, понякога са триезични, на арабски, английски и руски - още едно доказателство за важната роля на рускоезичните кадри в групировката.

В много случаи те са повлияни от местните бунтове в родината си, заминали са в изгнание заради гоненията, предприети от службите за сигурност, а в Ислямска държава са се издигнали благодарение на военната си подготовка и своята безпощадност.

Кариера в армията

Пътят на Батирашвили до близкоизточния екстремизъм е от значение както заради лидерската му роля, така и защото демонстрира как се стига до радикализирането на младите мъже от бившите съветски републики.

Той е потомък на етнически чеченци, чиито предци се заселват през XIX в. в Панкиското дефиле, изолиран район на Грузия, населяван основно от кистинската общност.

Когато след разпада на Съветския съюз Чечения въстава срещу руското управление (т.нар. "Първа чеченска война"), кистинците се оказват в епицентъра на конфликта. От Чечения пристигат хиляди бежанци и някои от въстаниците използват дефилето, за да се прегрупират за сраженията.

Тъкмо там Ахмед Чатаев, сочен като организатор на кървавия атентат при летище "Ататюрк", губи крака си, след като е ранен в сблъсък с грузинските власти. Грузия е само една от европейските държави, където чеченецът е заловен и успява да избегне правосъдието заради бежанския си статут в Австрия. Тогава той обяснява, че се е оказал насред полесражението като посредник.

Виж още: Ислямска държава - власт, структура, функции

Батирашвили е най-младият от трима синове, родени в село Биркиани. Баща му е вярващ християнин, а дядо им по майчина линия е мюсюлманин.

Младежът служи във военното разузнаване на грузинската армия и се сражава срещу руснаците в конфликта от 2008 г. Разболява се обаче от туберкулоза и две години по-късно се уволнява. Връща се в Панкиското дефиле, опитва да си намери нова работа, но не успява.

През 2010 г. полицията обискира дома им и намира боеприпаси, заради което е арестуван и обвинен в съучастие с терористичната дейност в района и незаконно притежание на оръжие. След като е пуснат, заминава зад граница.

Шишани се издига след битката срещу силите на президента Башар Асад

за военновъздушната база Менах в Северна Сирия. Чеченецът от Грузия е сред малкото лидери на ИДИЛ с професионална военна подготовка и командва няколкостотин бойци, предимно от бившия СССР.

Виж още: Ислямската държава има над 31 хил. бойци

Групата му и други опозиционни части атакуват базата в продължение на няколко месеца и търпят значителни загуби. Нападенията са хаотични, в командването избухват несъгласия, но в средата на 2013 г. битката е спечелена.

Превземането на базата, която оттогава насам е преотстъпена на кюрдските сили, е сред първите победи на рускоезичните бойци. Заедно със събратята си от централноазиатските републики те общуват помежду си на руски и не говорят достатъчно арабски, за да се разбират с местните.

В групата на Шишани чеченците играят водеща роля

До края на 2013 г. числеността й набъбва до 1000 души, а САЩ предлагат 5 млн. долара за информация, която би довела до неговото залавяне.

Според американците той има значителен принос и за превземането на Мосул, когато прехвърля части от Сирия към Ирак и обявява обща мобилизация, за да подпомогне офанзивата.

Виж още: Най-смъртоносният атентат на Ислямска държава - 300 убити в Багдад

Бойци от бившите съветски републики има още в сирийските градове Рака и Табка, провинциите Алепо и Идлиб, както и по границата в Мосул. За мнозина от тях е по-приемливо да воюват в Сирия и Ирак, отколкото да се приберат по домовете си.

В руския регион на Северен Кавказ например мерките срещу тях, предприети от централната власт в Москва, ги е изтласкала в нелегалност дълбоко в гористите планини. В част от този регион - Дагестан, местните власти са улеснили емигрирането на хора, замесени в терористична дейност, а крайната им дестинация става Сирия. За рускоговорящите, които искат да се присъединят към ИДИЛ,

Турция е полезна междинна спирка,

тъй като не изисква визи за гражданите на Русия и държавите от Централна Азия. Някои, които не успяват да стигнат до Ирак или Сирия - или вече са напуснали редиците на ИДИЛ, - са се установили именно в Турция.

Виж още: Кой подкрепя Ислямска държава

Пред "Ройтерс" бивши екстремисти споделят, че в предградията на Истанбул има цели рускоезични общности, принудени да напуснат родината си заради своите симпатии към екстремистки каузи.

Не е ясно колко точно са рускоезичните бойци в Сирия или в Ирак, но според официалните данни притокът на кадри за ИДИЛ от Русия и Централна Азия не е спрял.

През октомври руският президент Владимир Путин заяви, че в Близкия изток редом с терористичните групировки се сражават между 5000 и 7000 бойци от бившите съветски републики.

През юни руският генерал-полковник Николай Бордюжа, генерален секретар на Организацията на Договора за колективна сигурност, покачи предполагаемата бройка до 10 хил.

Виж още: "Скай нюз" получи достъп до личните данни на 22 хил. джихадисти

Източник: по "Ройтерс"