Общо 30 терористични групировки вече са заявили вярност към ИД, а други 12 тепърва предстои да го направят

Общо 42 групировки от различни страни от Филипините до Египет подкрепят "Ислямска държава", пише "Индипендънт", като публикува карта с 30 от тях, които вече официално са декларирали принадлежноста си към ИД. 

Позовавайки се на доклад за Индекса за глобалния тероризъм, изданието посочва други 12 тепърва смятат да обявят подкрепата си за джихадистката групировка. 

Koy podkrepya islyamska darzhava

"Ислямска държава" е най-богата и жестока откъм използвано насилие групировка в модерната история на света, като основна част от нейната стратегия е да привлича на своя страна чуждестранни бойци.

Атаките са били извършени от група Ансар ал-шериат в Либия, от Окба ибн Нафа в Тунис, от Ансар Бейт ал-Макдис в в Египет и др. Про-ИДИЛ групировки има и в Алжир и Газа, посочва още доклада. 

Интервю: Руслан Трад пред Bulevard.bg: Разбиване на митовете за бежанците и Близкия изток

Индексът на глобалния тероризъм, създаден от Международният институт за икономика и мир (IEP), измерва мащаба и въздействието на терористични атаки по цял свят. В доклада се твърди,  публикуван миналия месец, установи, че глобалният тероризъм е достигнал най-високото си ниво и продължава да расте с безпрецедентно темпо.

Най-много жертви на терористични атаки има в пет държави с преобладаващо мюсюлманско население - това са Ирак, Сирия, Афганистан, Пакистан и Нигерия. 

Показателен за жестокостта на ИД е фактът, че Боко Харам, които миналата година бяха най-смъртоносната терористична организация, тази година обявиха вероността си към Ислямска държава.

Виж още: Откъде идват парите на Ислямска държава

За тази година пет са терористичните групировки, убили най-много хора - Боко Харам, ИД, талибаните, екстремистите Фулани и ал-Шабаб носят отговорност за 74% от загиналите при терористични атаки миналата година. Общият брой на жертвите им е 18 444 души. 

Източник: "Индипендънт"