Според вицепремиера Румяна Бъчварова оставката на Христо Иванов няма да промени съществено управляващата коалиция

"Оставката ми беше напълно предсказуема, защото още в първия ден бях заявил, че идвам с екипа си за конкретни задачи и ще остана до момента, в който те могат да бъдат реализирани. Вчера 200 депутати гласуваха за предложение на една малка партия, отмятайки се от подписите си и от това, което беше наречено "исторически компромис". Те отказаха да направят и минимална стъпка за въвеждане на някаква форма на демократична отчетност на главния прокурор".

Това заяви в министърът на правосъдието в оставка Христо Иванов пред Нова телевизия.

"През цялото време с г-н Борисов имахме изключително коректни отношения. Той винаги е бил достатъчно ясен с мен, че ще се случат само неща, съгласувани с г-н Цацаров. Ние се опитахме по всякакъв начин да лавираме около него", обясни Иванов.

"Случи се това, което поиска главният прокурор. Ако той може да обърне парламента по този начин, неговото желание да се превърне в закон, не задаваме въпроси, а даваме отговори", коментира той.

"Защо Бойко Борисов се съобразява с главния прокурор трябва да попитате него”, допълни Иванов.

"Имаше една поредица от събития, която започна с разговорите между Румяна Ченалова и Владимира Янева. От момента, в който започнах да настоявам тези твърдения да бъдат проверени, срещу мен започна доста сериозна пропагандна война, в която не получих никаква подкрепа. Това е най-сериозният корупционен скандал от началото на това управление и се превърна в тест имаме ли сериозна антикорупционна политика. Сами можете да си отговорите на въпроса колко души от управлението излязоха и заеха позиция по тази тема", коментира Христо Иванов.

Без съществени промени в коалицията

Оставката на Иванов не се очаква да предизвика преформулиране на коалицията. Това прогнозира пред журналисти в парламента вицепремиерът Румяна Бъчварова след срещата ѝ с ПГ на Реформаторския блок, цитирана от "Фокус".

"Премиерът каза, че очаква предложения от РБ за нов министър на правосъдието, но и ГЕРБ също може да предложи. Ако ПГ на ГЕРБ прецени, че ще излъчи свой претендент, ще се обсъдят и двете имена и ще се реши кой да бъде подкрепен, разясни вицепремиерът, който отговаря и за коалиционната политика", коментира Бъчварова.

Румяна Бъчварова проведе среща с реформаторите след края на вчерашното пленарно заседание, на което бяха гласувани промени в Конституцията, а Христо Иванов подаде оставка

По нейни думи се е срещнала поотделно с ДСБ и ДБГ, тъй като така са предпочели те. Не е станало въпрос от коя от двете формации да е наследникът на Христо Иванов. До момента нямало индикации и други министри-реформатори да напуснат правителството.

Вицепремиерът била натоварена от Бойко Борисов да информира коалиционния си партньор за разговора му с подалия оставка министър. Тя им е обяснила, че срещата е преминала позитивно. Отчетени бяха направените досега неща, очерта се и основната причина за несъгласието - разпределението на квотите във ВСС, обясни тя.

Борисов и Иванов са се съгласили, че реформата трябва да продължи и действията - отразени и доразвити в закона за съдебната власт. Не става въпрос за личен избор, а за кандидатура, която ще продължи тази посока на промени, добави Румяна Бъчварова.

Промените в конституцията - съществени

"Изключително съществени промени в Конституцията определят едни нови правила в съдебната система. Предполагам, че ще имам и още срещи с представители от коалицията, докато се обсъжда една нова кандидатура. Това, което и с премиера говорихме е, че не става въпрос за личен избор, а за кандидатура, която ще продължи тази посока на промени, които трябва да се случат", уточни Бъчварова.

"Реформа е, че главният прокурор ще се отчита пред парламента, че представителите на парламентарната квота ще се избират от 2/3. Разделянето на ВСС също е промяна, критикува се от едната страна съотношението в разделянето на ВСС", допълни Бъчварова. 

Тя лаконично коментира оттеглянето на подкрепата на лидера на ДСБ Радан Кънев към правителството, като просто още един опозиционен глас, заедно с ДПС, БСП и "Атака".

Междувременно снощи близо 500 души излязоха на протест в защита на Христо Иванов и неговия вариант на съдебна реформа. За кратко те затвориха и Орлов мост. Днес се очаква протестите да продължат. 

Източник: Нова телевизия, Агенция "Фокус"