Роботи, дигитален грим, роботи и интерактивни холограми бяха сред "магиите", с които технологичният гигант подпомогна шоуто на Лейди Гага за церемонията

Седмица след като изпя американския химн преди Супербоула, Лейди Гага предизвика фурор и на сцената на наградите "Грами". Тя отдаде почит на Дейвид Боуи с откъси от девет негови хита като Space Oddity, Heroes, Rebel Rebel и Let's Dance, където с китарата си се присъедини и продуцентът на парчето Найл Роджърс, режисирал този сегмент от церемонията.

Виж още: Дейвид Боуи (1947-2016) в 15 факта и няколко вечни песни

Ключова роля в 7-минутното шоу имаха технологичните магьосници от "Интел", които помогнаха на певицата да пресъздаде многоликия Боуи чрез интерактивна мултимедия, която откликва в реално време на всяко нейно движение и команда. Някои от технологичните чудеса, създадени специално за това изпълнение:

- Дигитална кожа

"Анимирано лице", което позволява на Гага да покаже различните образи на Боуи чрез "дигитален грим", прожектиран върху лицето й с мощността на процесор Intel Core от шесто поколение.

- Интерактивно видео

Лейди Гага има възможността да контролира появата си върху огромната LED стена чрез пръстен със сензорен модул "Кюри", който генерира ефекти в реално време при завъртане и определени жестове с китките и ръцете.

- Роботика

Пианото на Гага оживява с помощта на три роботизирани ръце, задвижвани с процесори Atom и "танцуващи" в такт с музиката.

- Интерактивни холограми

Комбинация между пръстена с "Кюри" технологията и холографски дисплеи й позволяват да генерира триизмерна холограма на музикалната легенда.

Певицата пояснява, че работят по това изпълнение от септември и едва след кончината на нейния идол решили да го посветят на Боуи. Сп. "Ролинг стоун" коментира, че самият Дейвид би бил доволен от видяното, а Найл Роджърс е категоричен: "Беше в името на изкуството!".

Феновете на покойната музикална легенда обаче не бяха доволни, че тя и "Интел" си правят реклама на негов гръб, и коментираха с възмущение излъчения преди това клип за сътрудничеството й с технологичния гигант, включващ и кадри от репетицията.