Легендата Ивайло Йорданов се присъединява към екипа на БНТ за мондиал 2014

Полузащитникът от САЩ'94 обединява звездния тим гост-коментатори, които ще анализират мачовете от световното по държавната телевизия. Към екипа се присъединяват още футболистите Владимир Манчев, Гошо Гинчев и Ангел Славков. Съдийските отсъждания ще коментират професионалистите Християна Гутева, Павлета Рашкова и един от най-именитите ни съдии - Стефан Орманджиев.

БНТ вече оповести, че залага на млади коментатори, а доайенът Петър Василев ще е специален гост в студийните програми. 

Бразилският футболен месец включва всичките 64 мача от шампионата на планетата в HD качество. 56 от срещите ще вървят едновременно по БНТ1 и БНТ HD. Останалите осем мача, които се играят по същото време (последните сблъсъци в групите между 23 и 26 юни), могат да се проследят на живо по БНТ2. Веднага след изиграването на мачовете, на следващия ден, са планирани повторения по БНТ HD и БНТ2.

От стадионите в Бразилия мачовете ще коментират четирима пратеници. Откриването на 12 юни (Бразилия-Хърватия) е поверено на Ивайло Ангелов, който ще коментира и финала (13 юли) в тандем с Никола Ибришимов. Към тях се присъединяват Петър Иванов и дебютантът Валери Генов, а от студиото в София ще коментират други двама от "новата вълна" - Радостин Любомиров и Георги Славчев.

Като гост-коментатор на мача за откриването е поканен известният у нас бразилски футболист Дани Моралес.

Зрителите могат да следят мачовете и онлайн в специалния сайт на телевизията - www.bnt.bg/FIFAWorldCup. Токшоуто след края на вечерните мачове ще представи всички герои от САЩ '94, 20 години след четвъртото място.

БНТ ще отбележи юбилея по подобаващ начин - с излъчване на мачовете от онова паметно лято с техния автентичен коментар.

На 3 юли в ефира на националната медия ще бъде избрана и "Мис Национален отбор". Победителката ще отпътува за Рио де Жанейро, а екипът там ще следи всяка нейна емоция.

"Младите от екипа ни се подготвиха и справиха блестящо в Сочи. Ще заложим на техния хъс и енергия да ни отведат с темперамент в далечна Бразилия. Разстоянията между градовете са големи, стадионите за първи път са в 10 различни места. Ще бъде истинско изпитание придвижването, приспособяването през ден на ново място - на стотици и хиляди километри от предишното", коментира главният продуцент на спорта по БНТ Методи Манченко и добавя:

"За нас е важно аудиторията ни да има коментатор на ключовите двубои, който е очевидец на случващото се на стадиона. Това придава автентичност, емоция и компетентност. Това е запазеното футболно ноу-хау на БНТ от времената на Мичмана. Вярваме, че аудиторията ще хареса титулярите и се надяваме да припознае новите ни футболни гласове, чието изграждане отнема години."