Истински истории са основа за новите проекти на двама от най-касовите режисьори в Холивуд: Майкъл Бей и Роланд Емерих

Филми по действителни случаи, оставили своя отпечатък в най-новата история на САЩ, са най-новите проекти на двама от най-касовите режисьори в Холивуд.

Роланд Емерих, известен с мащабни апокалиптични ленти като "След утрешния ден", "2012" и "Годзила", понастоящем снима продължение на "Денят на независимостта", а подготвя и трети филм за извънземното нашествие.

Преди това обаче, още в началото на есента, по кината в САЩ излиза драмата му "Стоунуол". Тя е създадена по действителните събития, положили основите на движението за права на хомосексуалните мъже и жени зад Океана. Сред изпълнителите на главните роли са Джеръми Ървайн ("Боен кон"), Рон Пърлман и Джонатан Рис-Майърс.

Героят на Ървайн е младеж, принуден от родителите си да напусне бащината къща. Бездомен и отчаян, той попада в Ню Йорк, а в Гринуич вилидж се сприятелява с други улични обитатели, които го вкарват в полулегалния The Stonewall Inn, управляван от мафията...

Животът на хората с различна сексуална ориентация по това време не е лек - заради това, че са се родили такива, те биват не само дискриминирани и тормозени, но попадат и под ударите на закона.

Искам да направя скромен филм, с бюджет около 13 млн. долара, за бунтовете в Ню Йорк, които промениха света, обясни преди време режисьорът.

Безредиците от края на юни 1969 г. носят името на популярния гей бар в Манхатън "Стоунуол ин", чиито посетители реагират с гражданско неподчинение при полицейска проверка в ранните часове на 28 юни. Датата става знакова в борбата за права на ЛГБТ общността и се отбелязва ежегодно с гей паради, т.нар. "прайд", в големите градове по света.

Виж още: Невероятното спасение на танкера "Пендълтън" (видео)

Друг влиятелен режисьор в Холивуд - Майкъл Бей, който подготвя своя пети филм от касовата поредица "Трансформърс", също е заснел драма по действителен случай. 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi (13 часа: Тайните бойци от Бенгази) се базира на документалната книга от Мичъл Зукоф и се очаква по кината през януари.

Главни герои в екшън трилъра са шести бойци от охраната на US посолството в Бенгази, Либия, които отбраняват дипломатическото представителство след нападението на радикални ислямисти през 2012 г., когато се навършват 11 години от терористичните удари на 11 септември 2001 г.