"Терминатор", "Бързи и яростни", "Игрите на глада", "Отмъстителите" и "Междузвездни войни" са само някои от познатите заглавия, чиито поредни части се очакват по кината през 2015 г.

Предпоследният "Игрите на глада" (Сойка присмехулка, част 1) и финалът на трилогията "Хобит" (Битката на петте армии) слагат точка на годината, в която излязоха и "Непобедимите-3", "Капитан Америка-2" (Завръщането на първия Отмъстител), "Град на греха-2" (Жена, за която да убиеш), "Самолети-2" (Спасителен отряд), "Трансформърс-4" (Ера на изтребление), дори Sharknado-2.

Сп. "Форбс" коментира, че напоследък много актьори и режисьори снимат продължения на своите класически хитове (като "От глупав по-глупав 2"), тъй като другите им проекти не постигат същия успех. Дори да е така, нямаме нищо против - през 2015 г. по кината излизат дългоочаквани втора, трета, четвърта... дори седма част на някои любими филми.

Първият, от 20 февруари, е "СпонджБоб Квадратни гащи-2", който се завръща като анимация, комбинирана с игрално кино, а заглавието на втория пълнометражен филм по любимия детски сериал е "Гъба на сухо".

The Second Best Exotic Marigold Hotel е продължението на пенсионерската романтична комедия "Най-екзотичният хотел "Мариголд" (2011), очаквано през март 2015. Комедията с Кевин Джеймс "Пол Бларт: Ченгето в мола" (2009) също се е сдобила с продължение, насрочено за пролетта.

3 април е премиерната дата за седмия "Бързи и яростни". Филмът трябваше да излезе още това лято, но нелепата смърт на Пол Уокър забави снимачния процес. Тук към звездите Вин Дизел и Дуейн "Скалата" Джонсън се присъединяват Джейсън Стейтъм и Кърт Ръсел.

Още един анимационен герой - феята Камбанка от "Питър Пан", известна на български и като Менче-Звънче, се връща по кината година след "Камбанка и феята пират". Tinkerbell and The Legend of The Neverbeast 3D е седмия филм от поредицата на "Дисни", която се явява предистория на случките от детската повест на Джеймс Матю Бари.

Има и нова игрална версия - след "Хук" на Стивън Спилбърг от 1991-ва, - която носи работното заглавие "Пан". Режисира я Джо Райт, с участието на Аманда Сийфрайд (г-жа Мери Дарлинг), Руни Мара (Тигрова лилия), Гарет Хедлънд (младия кап. Хук), Кара Делевин в дебюта си като русалка и Хю Джакман, с бръсната глава и навит мустак в ролята на пирата Черната брада.

Следващият блокбъстър е "Отмъстителите-2" (Епохата на Ултрон), в кината от 1 май. От първия филм, събрал над милиард касови приходи, ще са изминали три години, през които излязоха "Железният човек-3", "Тор-2: Светът на мрака", "Завръщането на първия Отмъстител" и сериала "Агентите на ЩИТ". В ролята на главния злодей (по технологията performance capture) влиза Джеймс Спейдър.

Виж още: Никой не може да бие Железния човек

"Лудият Макс: Пътят на яростта", по кината от 15 май, е завръщане най-вече за австралиеца Джордж Милър, създателя на антиутопичната трилогия, с която в началото на 80-те изгря Мел Гибсън.

Друг 4-ти филм от цяло поредица е Jurassic World, засега преведен "Джурасик свят" (защо не и "Юрски свят" - или просто "Джурасик уърлд", ако става дума за паралел с увеселителните паркове на "Дисни"). Чакаме го по кината у нас още преди началото на лято 2015, от 12 юни.

В актьорския състав бихме искали да видим лицата от оригинала, заснет преди 22 години: Джеф Голдблум, Сам Нийл, Лора Дърн и сър Ричард Атънбъроу. Засега обаче получаваме само Б.Д.Уонг като д-р Хенри Ву. Участват още Крис Прат от "Пазители на галактиката", Брайс Далас Хауърд, Винсънт Д'Онофрио, индийската звезда Ирфан Хан, французина Омар Сай и хлапето от "Железният човек-3" Тай Симпкинс.

Крис Прат в "Джурасик свят"

"Фантастичната четворка: Прераждане" се очаква на 19 юни, също с подменен актьорски състав след предишните два филма с Джесика Алба. Този път супергероите се играят от Кейт Мара, Джейми Бел, Майлс Телър и Майкъл Б. Джордан.

Лятото започва ударно с "Тед-2" и Марк Уолбърг плюс Аманда Сийфрайд на мястото на Мила Кунис, а 3 юли е датата, определена за премиера на петия "Терминатор" с подзаглавие Genysis / Генисис, в който Арнолд Шварценегер участва по-активно въпреки своите 67 години.

Партнира му Емилия Кларк като младата Сара Конър, Джей Кортни е новият Кайл Рийз, а Джейсън Кларк - петият актьор в ролята на сина им Джон Конър. Режисьор е Алън Тейлър, снимал "Тор-2" и епизоди от тв сериали като "Игра на тронове" и "Сексът и градът".

Междувременно са анонсирани още продължения с Арни - на ранните му филми за Конан Варварина (1982-85 г.), които имаха римейк с Джейсън Момоа, заснет у нас през 2011 г., и комедията "Близнаци", този път като "Тройка близнаци", където към Дани де Вито се присъединява Еди Мърфи.

3 юли е световна премиера и за XXL продължението на "Професия: стриптийзьор" - Magic Mike XXL.

Със самостоятелен филм - и за трети път след двата "Аз, проклетникът" - на 10 юли по кината идват армията жълтите слуги на Гру, популярните миньони. Новото лице, по-точно глас, в  Minions 3D е Сандра Бълок в първата си роля на анимационен суперзлодей.

"Книга за джунглата" на Ръдиърд Киплинг има класическа анимационна екранизация от "Дисни" през 1967 г. и продължение в по-ново време (1994-та), а зад предстоящия римейк стои режисьорът Джон Фавро ("Железният човек").

Животните се озвучават от Скарлет Йохансон, Идрис Елба, Бил Мъри, Кристофър Уокън, сър Бен Кингсли, Лупита Нионго, Джанкарло Еспозито - съответно в ролите на питона Каа, тигъра Шир Хан, мечока Балу, маймунския крал Луи, пантерата Багира, вълчицата Ракша, водача на глутницата Акела.

Втората част на "Хотел Трансилвания" се очаква в началото на есента, отново от аниматора на "Картун нетуърк" Генди Тартаковски.

24-тият филм за Джеймс Бонд е планиран да излезе на 23 октомври, макар все още да очакваме имената на поредните момичета, които партнират на Агент 007, Даниел Крейг. Режисьор отново е Сам Мендес, а снимките започват през декември.

По същото време Вера Фармига и Патрик Уилсън се завръщат в продължение на хорър хита от 2013 г. "Заклинанието", озаглавено The Enfield Poltergeist.

20 ноември е датата за финалния "Игрите на глада" (Сойка присмехулка, част 2), макар краят на историята да ни е известен от книгите на Сюзан Колинс.

Епизод VII на "Междузвездни войни" вече е с комплектован актьорски състав и с премиера, насрочена за 18 декември 2015 г., която се надяваме да не бъде осуетена дори от счупения крак на Харисън Форд. Добрата новина е, че той се е възстановил и режисьорът Джей Джей Ейбрамс подновява снимките.

Ветеранът Харисън Форд е и сред звездите в премиерния този петък "Непобедимите-3"

Годината завършва с "Невъзможна мисия-5" на Кристофър Маккуори, режисирал Том Круз и в "Джак Ричър", сценарист на "Обичайните заподозрени", "Операция "Валкирия" и "На ръба на утрешния ден". Шведката от "Херкулес" Ребека Фъргюсън се присъединява към актьорския състав, в който влизат още Джеръми Ренър, Алек Болдуин и Саймън Пег.

За премиера по Коледа 2015 се готви и трета част на хитовата анимация "Кунг-фу панда".