"Лабиринтът 3: Последният кандидат" беше отложен с година след сериозна травма на главния актьор Дилън О'Брайън, който се възстанови успешно и дори засне още един екшън, "Американски убиец"

Финалният филм от трилогията "Лабиринтът", по кината у нас от 26 януари, е краят на историята за Томас (Дилън О'Брайън, сериала "Тийн вълк"), Нют (Томас Броуди-Сангстър, сериала "Игра на тронове"), Тереза (Кая Скоделарио, "Карибски пирати 5: Отмъщението на Салазар") и Минхо (Ки Хонг Лий).

Екранизациите по романите на Джеймс Дашнър, издадени и у нас, започнаха през 2014 г. Първият филм, "Лабиринтът: Невъзможното бягство", донесе на главния си актьор три кинонагради от MTV във формата на кутия пуканки - за дебютно превъплъщение, най-героичен персонаж и най-добра екранна битка (срещу Гали, игран от Уил Полтър).

Сюжетът му: Томас се събужда, след като се е озовал в Долината. Той не си спомня кой е или защо се е оказал сред момчетата в затворена общност, които са хванати в капан, заобиколени от високи стени и непрекъснато променящ се лабиринт. От зле положението става още по-зле, след като младежите най-после успяват да избягат от лабиринта и се оказват сред безлюдна изгоряла пустош...

Година по-късно излезе и продължението, "Лабиринтът 2: В обгорените земи". Там Томас и неговите оцелели приятели срещнаха нови съюзници и поеха по следите на тайнствената организация ЗЛО, стояща зад извършваните с тях "експерименти".

В "Лабиринтът 3: Последният кандидат", чието действие се развива половин година по-късно, мотивите на ЗЛО стават все по-ясни: изпълнителният директор д-р Ава Пейдж (Патриша Кларксън) е близо до намирането на лек за инфекцията, унищожила населението на Земята. Лечението обаче ще стане факт чрез пожертването на няколкото млади хора, останали живи - и очевидно имунизирани срещу вируса.

За да освободи "опитните зайчета", вкл. своя приятел Минхо, Томас трябва да се съюзи с няколкото оцелели - познати и непознати, - за да проникне във вероятно последния останал град, където е строго охраняваният щаб на ЗЛО, и да се опита да превземе организацията отвътре...

Снимките в Южна Африка дават възможност на екипа да пътува по периферията на пустинята Калахари, в близост до град Юпингтън, за да завърши началната сцена с влака, отнела пет дни.

Столицата на ЮАР Кейптаун, определена от Международния съвет на индустриалните дизайнерски дружества през 2014 г. за столица на световния дизайн, със своите високи сгради и модерна архитектура, пък се оказва идеалният фон за "изгубения град".

"В първия филм с лабиринта всичко беше в бетон и цареше разруха. Във втория филм преобладаваха пясъка и пепелта. В третия филм сме заобиколени от стъкло и стомана. Всеки филм е със свой собствен тон и цвят", обяснява режисьорът на трилогията Уес Бол.

Премиерата на третата част обаче беше отложена с година заради тежката контузия, която Дилън О'Брайън получи още при старта на снимките през март 2016. Пометен от автомобил на снимачната площадка, докато завършва каскада, младият актьор едва оживява и се озовава в болница със сътресение на мозъка, лицева фрактура и черепно-мозъчна травма.

Възстановява се месеци наред и буквално изчезва от полезрението, а когато след година се връща на снимачната площадка, трябва да се бори и с психическата травма от инцидента...

През есента О'Брайън беше по кината и в "Американски убиец", където в ролята на негов ментор гледахме ветерана Майкъл Кийтън. Екшън трилърът също е заснет след тежкия инцидент, при който пострада младият актьор.

Героят му там, Мич, е загубил родителите си в катастрофа и годеницата си в терористичен акт. Търсейки възмездие, той бива привлечен от зам.-шефа на ЦРУ, за да бъде обучен за тайни операции. Необичайни нападения срещу военни и цивилни го водят в Близкия изток, където се изправя срещу призрачен агент, който иска да започне война в региона...

По-миналата година пък го гледахме редом с Марк Уолбърг в драмата по действителен случай "Deepwater Horizon: Море в пламъци".

В началото на есента приключи излъчването си и сериалът на MTV "Тийн вълк", за чийто финал той се завърна.