Голямата коалиция между християндемократи и социалдемократи се разпада, крайнодесните от "Алтернатива за Германия" са трета политическа сила. С кого ще управлява канцлерката през четвъртия си мандат?

Ангела Меркел печели четвърти мандат като федерален канцлер, сочат резултатите от парламентарните избори в Германия, които се коментират от новата политическа сила "Алтернатива за Германия" като "революция" и "политическо земетресение".

Би Би Си отбелязва, че резултатът е катастрофален за канцлерката, която оглавява правителството на страната от 12 години насам. Според берлинския им кореспондент най-могъщата жена в света е била наказана от избирателите, задето отвори вратата за близо 900 хил. бежанци и мигранти без документи.

Виж още: Двете фатални изречения на Меркел

Консерваторите от ХДС/ХСС, водени от Меркел, получават 33% от гласовете - с близо 10 пункта под предишния си резултат отпреди четири години. Така те остават най-голямата група в германския парламент, но с най-слабия си резултат от 1949 г. насам, когато се провеждат първите избори след разгрома на Третия райх.

Социалдемократите начело с бившия председател на Европарламента Мартин Шулц, които са техни коалиционни партньори, са втори с 20,5% подкрепа от избирателите.

Двамата основни опоненти приключиха кампанията в събота с митинги в избирателните си райони. Канцлерката бе в източногерманската провинция Мекленбург-Предна Померания, а претендентът на левицата за поста й - в западногерманския град Аахен. В последния ден преди вота и двамата поставиха акцента върху

социалните теми, които вълнуват най-много избирателите

"Когато говорим за социална политика, ние ще сме най-успешни, когато осигурим работа на хората, така че да могат да си плащат социалните и здравноосигурителните вноски. Постигнахме много, но съвсем не сме доволни", заяви консерваторката Меркел.

Виж още: Защо Меркел е толкова могъща

Социалдемократът Шулц остана верен в мотото на кампанията си за социална справедливост: "Мога отсега да ви кажа: Правителство под мое ръководство ще гарантира еднакви заплати за мъже и жени!". След приключването на изборния ден обаче призна поражението си и коментира резултатите като край на широката коалиция с блока на Меркел - въпреки че двете първи политически сили имат общо над 50% от депутатските места.

Това е най-слабото представяне на социалдемократите в следвоенната история на Германия и те решиха да отидат в опозиция.

Рекорден брой кандидати - 4828 от 42 партии - се бориха за 598 места в Бундестага, а над 61 млн. граждани на федералната република имаха право на глас, обобщава специалният пратеник на БНР Весела Владкова.

Четири малки партии водеха ожесточена битка за третото място, от което до голяма степен зависи формулата на бъдещето управление в Берлин. И докато Ангела Меркел и Мартин Шулц на финалната права преди вота наблегнаха върху социалната тематика, крайнодясната "Алтернатива за Германия" взима 12,6%, с което дебютира в Бундестага като

трета политическа сила с ксенофобски послания

"Не бива да допуснем замяната на нашата Германия чрез чужди хора, придошли от далечни части на планетата, които искат да я отнемат. Ние не сме просто хората, които живеят тук най-дълго. Ние сме германският народ!", заявяваше в кампанията техният претендент за канцлерския пост Александър Гауланд.

Политологът Марсел Левандовски от университета в Хамбург твърди обаче, че силен резултат на популистите от "Алтернатива за Германия" бързо ще доведе до разпад на партията: "В момента в партията има сключен предизборен мир между отделните фракции. Въпросът е дали ще се спазва примирието и след вота, когато се увеличи натискът върху бъдещата основна опозиционна сила."

Виж още: Защо Меркел вече не милва (бежанци)

От решаващо значение за крайния резултат беше и избирателната активност на колебащите се. Само за два дни преди вота над 13 млн. потребители бяха ползвали услугите на изборния съветник в интернет. В крайна сметка до урните отидоха над 3/4 от гласоподавателите - доста повече от прогнозите, които сочеха активност около 63%.

Социолозите очакваха победата на Ангела Меркел, но се въздържаха от прогнози относно формулата на управление.

От резултата на либералите (10,7% според преброяването) зависеше дали Меркел би могла да състави правителство само с тях или трябва да привлече и Зелените (с 8,9%) в т.нар. "коалиция Ямайка". От началото на лятото тази тройна коалиция управлява северната провинция Силезия Холщайн. Странното име идва от цветовете на трите партии в нея - християндемократи, либерали и зелени. С близък резултат е Лявата партия, която е пета политическа сила с 9,2%.

Според шефа на новините в обществената германска телевизия ЦДФ Матиас Форноф: "Едно е ясно - ксенофобската партия ще бъде представена в Бундестага, при това с добър резултат. Никой не е щастлив от факта, че

в сградата на Райхстага ще говорят политици, които не зачитат конституцията,

които се намират в крайнодясното политическо пространство, които твърдят скандални неща във връзка с националсоциалистическото минало на Германия. Така че ситуацията не е приятна и застрашава демокрацията".

В интервю за програма "Хоризонт" на БНР преди изборите той бе категоричен:

"На Шулц му липсва едно основно обстоятелство - недоволните не са критична маса, която да доведе до промяна в настроенията. В допитванията 64% казват, че са доволни от живота си. Образът на Ангела Меркел пострада по време на бежанската криза, но въпреки това продължава да е харесвана.

На фона на процесите в Европа и света, който сякаш се разпада, на фона на Доналд Тръмп и украинската криза, на фона на Виктор Орбан и ситуацията в Полша, на фона на Брекзит, Меркел изглежда като фактор на стабилността. Като добавите към това и фантастичните икономически показатели на Германия

нито един кандидат не би могъл да се пребори за канцлерския пост."

Предварително проучване на Свободния университет в Берлин сочи, че утвърдените партии все пак губят значителен брой мандати в новия Бундестаг. За християндемократите например това са около 50 депутатски места по-малко. Голяма част от загубата на християндемократите се дължи на "Алтернатива за Германия", защото партията е заела освободеното от Меркел през последните години дясно политическо пространство, сочат анализаторите.

Виж още: Накъде без Меркел?

Източник: БНР, Би Би Си